logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Emlékezés Trianonra – Tematikus műsorfolyam a nemzeti összetartozás napján a közmédia csatornáin

Gazdag műsorkínálattal készül a közmédia június 4-re, a nemzeti összetartozás napjára. A magyar történelem egyik legtragikusabb napját Trianonhoz kapcsolódó filmekkel elevenítik fel, valamint közéleti szereplők, határon innen és túl élő magyarok beszélnek a különböző tévé- és rádiócsatornákon arról, mit jelent számukra az összetartozás.

A trianoni békediktátum 102. évfordulóján a közmédia minden csatornája és online felületei is megemlékeznek történelmi múltunk egyik sötét időszakáról. A Kossuth Rádió, a Duna Televízió és az M5 kulturális csatorna is egész napos műsorfolyammal idézi fel Trianon tragédiáját, valamint hangsúlyozza a nemzeti összetartozás fontosságát.

A kora reggeli órákban a Kossuth Rádió rendszeresen jelentkező magazinműsorai, a Hajnal-Táj és a Szombat Reggel is kapcsolódik a tematikus műsorfolyamhoz, majd 9:05-től egy hangmontázs kerül adásba a Kossuth Rádió Archívumából Trianon-reflexiók, 1989-2020 címmel. Sátoraljaújhelyről és Borsiról jelentkezik az Országjáró című műsor, amelyben ezúttal az emléknap játssza a főszerepet. 13:30-tól az Ismerős Arcok együttessel készült beszélgetés lesz hallható, amelyben a róluk szóló film alkotói is megszólalnak majd.

A Duna pünkösdi adása mellett a trianoni tragédia emlékének is adózik: 15:40-től tűzi műsorára országos tévépremierben Dolhai Attila Szétszakítottak című drámája alapján készült zenés tévéfilmet. A 2022-es Örök hűség egy temesvári család valós történetén alapul, amelynek tagjait a trianoni döntés szétszakította. A folytatásban a szintén debütáló, Akik a hazára voksoltak – Sopron 1921 című dokumentumfilmet vetíti a csatorna 19:40-től, amely Magyarország első, sorsdöntő soproni népszavazásáról és előzményeinek történetéről szól. A műsorfolyam részeként 22:05-től Áder János volt köztársasági elnök 2020-ban elhangzott centenáriumi beszédét a Duna Worldön láthatják a nézők

Már a délelőtti óráktól a nemzeti összetartozást hirdeti az M5 kulturális csatorna. A 10:00-kor kezdődő, Trianon című alkotásban mások mellett Csurka István, Nemeskürty István és Pozsgay Imre vizsgálja a békediktátum körülményeit és hatásait. 12:20-tól a Wettstein-napló – Trianon 100 kerül adásba, amely Wettstein János, a béketárgyalásokban résztvevő diplomata hagyatékán keresztül mutatja be a magyar békedelegáció öt hónapnyi munkájának legfontosabb mozzanatait. Ezután következik 14:15-től a Triptichon – Esterházy János élete és öröksége című történelmi dokumentumfilm-sorozat, amelyet öt országban forgattak, és a magyar és lengyel közszolgálati televíziók koprodukciójában készült. A műsorfolyamban helyet kap továbbá 15:45-től az Őrtüzek nyugaton című dokudráma, 21:00-tól a Gyertyaláng című táncszínházi emlékelőadás, valamint 22:20-tól a XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszédét feldolgozó A beszéd – Apponyi a magyar ügy védelmében című film. A csatorna ezen felül a nap folyamán több alkalommal is helyszíni tudósításokkal jelentkezik a külhoni területekről.

A Bartók Rádió népszerű műsorában, a Cine-javában június 4-én a magyar filmzene lesz a téma, Koltay Gábor Honfoglalás című 1996-os filmjének betétdalaival emlékeznek meg Trianonról. A Dankó Rádióban óráról-órára kiemelt szerepet kapnak a határon túli születésű nótaelőadók, továbbá Halmos Bélára emlékeznek muzsikáival a Táncházban című műsorban. A Petőfi Rádió és az M2 Petőfi TV szintén tematikus műsorkínálattal készül az emléknapra több magazinműsorában.

Ajánljuk még