logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nekifeszült a baloldal volt államtitkára a benzinárstopnak: elfogadhatatlan a kedvezmény

| Szerző: hirado.hu
Újabb baloldali politikus, ezúttal Gyurcsány Ferenc volt államtitkára támadta a benzinárstopot. Horn Gábor egy tévéműsorban elfogadhatatlannak nevezte a magyar rendszámmal rendelkező autósoknak nyújtott kedvezményes benzinárstopot. A volt SZDSZ-es politikus szerint ez egy törvénytelen modell, ami el fog tűnni, mert szerinte különbséget tesz az uniós állampolgárok között. A baloldali politikus egyúttal morálisan vállalhatatlannak nevezte azokat, akik a brüsszeli szankciókat kritizálják – hangzott el az M1 Híradóban.

Péntek óta csak a magyar rendszámú, 7,5 tonna össztömeg alatti járművek és a mezőgazdasági gépek tankolhatnak 480 forintért a hazai kutaknál. Ezzel a kormány jelentős összeget hagy a magyar családok zsebében, szemben más európai országgal, ahol csak piaci áron lehet tankolni.

A magyar fogyasztókkal szemben az uniós bürokraták pártjára állt Gyurcsány Ferenc egykori államtitkára, Horn Gábor – erről írt az Origo. A volt SZDSZ-es politikus elfogadhatatlannak nevezte a magyar rendszámmal rendelkező autósokra vonatkozó benzinárstopot a napokban egy televíziós műsorban.

Szerinte ez a modell törvénytelen és el fog tűnni, mert az különbséget tesz uniós állampolgárok között. Horn Gábor ezután a brüsszeli bürokratákat védte és morálisan vállalhatatlannak nevezte azokat, akik az elhibázott brüsszeli szankciókat kritizálják.

Kapcsolódó tartalom

A benzinárstopot Márki- Zay Péter is bírálta. Sőt, hétvégi videós jelentkezésében annak megszüntetését javasolta. Szerinte egyáltalán nincs szükség benzinárstopra, mert a többi ország is jól elvan nélküle.

„A bennzinárak magasabbak mindenhol Európában, vagy legalábbis feltételezem, hogy magasabbak, hiszen Orbán befagyasztotta őket. Mégis gazdaságilag ez a többi ország, ez ahhoz képest nagyon jól elvan” – vélekedett Márki-Zay Péter.

 „Az a baj ezekkel a felelőtlen lépésekkel, mint a rezsicsökkentés is, hogy ezeket nagyon könnyű megígérni, megadni, és rendkívül nehéz megszüntetni” – Márki- Zay Péter már az ellenzéki összefogás volt miniszterelnök- jelötjeként is többször kritizálta a rezsicsökkentést: „A rezsicsökkentésnek azt a formáját, amit Orbán Viktor kitalált, azt nem szeretnénk fenntartani.”

A kampányban azt mondta: megszüntetné a rezsicsökkentés jelenlegi formáját. Helyette inkább azt ajánlotta az embereknek, hogy kezdjenek el spórolni: „Kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni”

Hasonló ötlettel állt elő a választás után is, amikor arról beszélt, hogy a növekvő energiaárakra szerinte az az egyik megoldás, ha az emberek újrahasznosítják a fürdővizet: „Az a víz, amit mondjuk, mit tudom én mire használ, az még utána lehet, hogy a vécé leöblítésére is alkalmas mondjuk fürdővíz, teszem azt. Tehát vannak ilyen megoldások”.

Korábban több baloldali politikus is támadta az árszabályozást és a piaci viszonyokhoz való visszatérést követelte. Dávid Ferenc, a DK új országgyűlési képviselője április végén a Szeged TV-ben azt mondta: nem szabadna benzin- és élelmiszerárstopot bevezetni, hanem inkább a lakosságnak kellene spórolnia.

Ajánljuk még