logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európai kudarc, magyar siker – Hortay Olivér az olajembargós megállapodásról

| Szerző: hirado.hu
Európai kudarc, magyar siker – írta az olajembergóról közösségi oldalára feltöltött gyorselemzésében Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője. A szakértő szerint a megállapodás azért tekinthető egy európai szintű kudarcnak, mert azt mutatja, hogy a tagállamok többsége Magyarországgal ellentétben engedett a médianyomásnak, és saját állampolgárai véleményével, valamint országa érdekeivel ellentétes döntést hozott.

Megszületett a megállapodás: az EU azonnali embargót vezet be az Oroszországból tengeren érkező olajszállítmányokra. A csővezetéken keresztül érkező nyersolajra (meg nem határozott ideig szóló) átmeneti mentesség vonatkozik – írta a szakértő.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke európai sikernek nevezte a döntést.

A megállapodás azonban sokkal inkább egy európai szintű kudarcnak tekinthető.

Az Európai Bizottság úgy tette le a tagállami vezetők asztalára az embargóra vonatkozó javaslatát, hogy annak megvalósíthatóságáról semmilyen mély elemzést nem készített.

Kapcsolódó tartalom

Ezzel párhuzamosan Brüsszel rendkívüli médianyomást helyezett az országok vezetőire: olyan alaptalan információkat szivárogtatott ki, hogy valamennyi tagállam és az európai háztartások támogatják a szankciót, valamint hogy annak nincs alternatívája.

Előzetes ígéretével ellentétben az Európai Bizottság nem nyújt kellő anyagi támogatást az orosz energiaszállítások korlátozásához: az új finanszírozási csomag nagyrészt meglévő (a tagállamok számára szintén elengedhetetlenül fontos) források átcímkézését tartalmazza.

Az embargó súlyos negatív következményeiről Brüsszel szinte egyáltalán nem beszélt. Pedig a globális energiapiacon energiaszűke (és ebből fakadóan magas árkörnyezet) van, így az orosz olaj helyettesíthetősége (és annak költsége) erősen kérdéses.

A megállapodás azért tekinthető tehát egy európai szintű kudarcnak, mert azt mutatja, hogy a fentiek ellenére a tagállamok többsége engedett a médianyomásnak, és saját állampolgárai véleményével, valamint országa érdekeivel ellentétes döntést hozott.

Ráadásul az olajembargó utat nyithat az Európai Bizottság másik nagy tervének; a gázembargónak, ami még súlyosabb következményekkel járna a közösség egészére.

Kapcsolódó tartalom

A csővezetékes szállítások mentessége azonban magyar siker:

  • Az elmúlt két hétben Magyarország volt az egyetlen tagállam, amely következetesen és világosan ellenállt az olajembargónak.
  • Ezzel nem csak saját, de a régió érdekeit is képviselte: Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Németország is sokat köszönhet a magyar törekvéseknek.
  • Mindezt úgy, hogy közben Brüsszel, más tagállamok és Ukrajna rendkívüli médianyomást helyeztek hazánkra.
  • A sajtóhírek alapján az embargót sürgető országok még az elmúlt napokban sem támogatták, hogy egyes országok mentességet kapjanak, Magyarországnak végül mégis sikerült megvédenie energiaellátását.
  • Az, hogy a mentesség „átmeneti”, egyelőre nem jelent közvetlen veszélyt, mert nincs definiálva határidő, de azt mutatja, hogy a küzdelemnek nincs vége: a magyar energiabiztonságért a következőkben is meg kell majd harcolni.

Ajánljuk még