logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Hogy bíznak bennem, ez rengeteget jelent” – Haumann Péter élete volt a színjátszás

| Szerző: hirado.hu
A hétvégén elhunyt Haumann Péter. A nemzet színészét számtalan felejthetetlen szerep tette ismertté és népszerűvé. Munkásságát több állami kitüntetéssel is elismerték. Haumannn Péter 81 éves volt – hangzott el az M1 Híradójában.

Gyerekként minden egyszerre szeretett volna lenni. Haumann Péter nem csak fiatalon állt játékosan az élethez. Azt vallotta, hogy úgy lehet a legkomolyabban venni a dolgokat, ha az ember viccet csinál belőlük.

2017-ben a Duna Televízió Nagyok című műsorában beszélt színészi pályájáról, amely a Toldy Ferenc Gimnázium színjátszó körében kezdődött. Volt olyan darab, ahol nem csak a főszerepet játszotta, hanem ő készítette a díszletet és jegyeket is ő árusította.

Kiskocsira raktuk a díszleteket, meg még valaki segített és a kézi kocsit áthúztam a Fehérvári úti művelődési házba, úgyhogy mondhatom, hogy egy totális színházi ember voltam” – mesélte.

A Színház és színművészeti főiskola elvégzése után 1963-ban friss diplomásként Debrecenbe szerződött, onnan Pécsre vezetett az útja, majd a fővárosi 25. Színházba.

Rövid ideig játszott a József Attila Színházban, 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt.

Emlékezetes alakítása volt a III. Richárd, az Állítsátok meg Arturo Uit címszerepe, a Sok hűhó semmiért Benedekje, vagy a Hamlet Claudiusa.

Több filmben és tévéjátékban is szerepelt. Felejthetetlen alakításainak egyike a Patás figurája Rideg Sándor Indul a bakterház című regényének filmes feldolgozásában. Hamunann Péter színházi és filmes szerepeit szenvedéllyel játszotta. Az mondta számára a bizalom az a légkör, amiben alkotni tud.

Hogy bíznak bennem ez rengeteget jelent ez egy nagyon nagy hajtóerő, ahol úgy érzem, hogy nem kapok viszonzást az én odaadásomért, ott én bedöglök. Volt már ilyen színház az életemben, hogy el kellett, hogy váljak, mert nem volt viszonzása annak a robogásnak, amit képviseltem a lelkem mélyén az ügy iránt”– mondta a színész a a Duna Televízió Nagyok című műsorában.

Művészi munkásságát Jászai Mari-díjjal, érdemes művész címmel, Kossuth-díjjal ismerték el. 1997-ben tagja lett a Halhatatlanok Társaságának. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat vehette át, 2010-ben pedig a nemzet színészévé választották.

Haumann Péter hosszan tartó betegség után május 28-án, 81 éves korában hunyt el.

Ajánljuk még