logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szirtes Tamás: Hatalmas veszteség érte a magyar színésztársadalmat Haumann Péter halálával

Hatalmas veszteség érte a magyar színésztársadalmat Haumann Péter halálával – idézte Szirtes Tamás igazgatót a Madách Színház vasárnap közleményében.

Megrendülve búcsúzunk egykori kollégánktól, Haumann Péter Kossuth- és kétszeres Jászai-díjas színművésztől, a Nemzet Színészétől, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjától. Hatalmas veszteség érte a magyar színésztársadalmat Haumann Péter halálával. Rendkívüli egyéniség volt. Műfaji korlátokat nem ismerő, igazi művész. Pótolhatatlan!” – emlékezett Szirtes Tamás.

Haumann Péter, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja méltósággal viselt hosszú betegség után, 81 éves korában hunyt el szombat délután.

1973-tól 1988-ig volt a Madách Színház tagja.

Legendás alakítások fűződnek nevéhez, többek között Shakespeare Hamletjének Claudiusa, a Lóvátett lovagokban Boyet gróf, Bernard Slade Jutalomjátékában Scottie Templeton, Molnár Ferenc A doktor úr című művében Puzsér, Lionel Bart Olivér! című musicalében Fagin, Harwood Az öltöztető című tragikomédiájában a címszerep, Gogol Holt lelkek című művének Csicsikovja, valamint Gorkij darabjának, a Kispolgároknak Percsihinje – áll a közleményben.

Kapcsolódó tartalom

A színész a 2000-es években vendégként visszatért a Madách Színházba, hogy eljátssza a Producerek című musical főszerepét. Számtalan nagyszerű alakítása között emlékezetes az a két szerep, amikor színészt játszott Jean-Paul Sartre és Alexandre Dumas Kean, a színész című darabjában, valamint a Macskák musicalban, ahol színházi macskát, Tust formálta meg.

Az utóbbi szerepét a darab 39 éves történetében csak néhány évig alakította, de minden jubileumi előadáson boldogan állt újra színpadra, legutóbb tavaly szeptemberben, az 1500. előadáson. Ezzel búcsúzott a színpadtól. Emlékét megőrizzük – írta a Madách Színház.

Ajánljuk még