logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ritkán látott képekkel emlékezünk Haumann Péterre

| Szerző: hirado.hu
Haumann Péter méltósággal viselt hosszú betegség után hunyt el szombaton délután. A Nemzeti Fotótár segítségével ritkán látott képekkel emlékezünk a színművészre.

Rendhagyó műsorváltozással emlékeznek a tegnap elhunyt Haumann Péterre a közmédia csatornái. A Dunán ma este a Nemzet Színészének, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznek 1973-as tévéfilmjét, a III. Richárdot tűzik műsorra, míg az M5 kulturális csatorna a Nagyok című portréműsorral tiszteleg a színművész munkássága előtt.

III. Richárd – május 29-én, a Magyarország szeretlek! után, 21:30-tól a Dunán!
Nagyok – portrébeszélgetés Haumann Péterrel ma 15:50-től és hétfőn 15:25-től az M5-ön!

Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt.

Haumann Péter színművész 1988-ban. Fotó: Nemzeti Fotótár 

 

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézők, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok című filmekben, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Ascher Tamás, Fehér György, Dömölky János és Mundruczó Kornél.

 

Haumann Péter és Psota Irén 1988-ban. Fotó: Nemzeti Fotótár

 

Művészi munkásságát 1970-ben és 1972-ben Jászai Mari-díjjal, 1980-ban érdemes művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal ismerték el.
A Halhatatlanok Társulatának 1997-ben lett tagja, 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

 

Haumann Péter (b) Spittigue, Sinkovits Imre (k) Sir Francis és Kalocsay Miklós (j) Charley szerepében a Charley nénje című tv-film egyik jelenetében 1985-ben. Fotó: Nemzeti Fotótár
Csákányi László (Buga Jóska), Horváth Teri (Banya), Pécsi Ildikó (Csámpás Rozi) és Haumann Péter (Patás) az Indul a bakterház című tv-film egy jelenetében 1979-ben. Fotó: Nemzeti Fotótár
Haumann Péter címszereplő Platón Szókratész védőbeszéde című előadására készül 1970-ben. Fotó: Nemzeti Fotótár

Ajánljuk még