logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az új rezsivédelmi és honvédelmi alapba irányítja a kormány az extraprofitadóból származó bevételeket

Péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak olcsóbban a benzinkutakon – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Kiderültek az extraprofit-különadó részletei is: az adónem két évig lesz érvényben, és összesen nyolc szektorra vonatkozik. A kormány mindezek alapján évi több mint 800 milliárd forint bevétellel számol, ami a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba kerül. A miniszter kiemelte: a kormány legfontosabb feladata most az ország biztonságának és gazdaságának védelme – számolt be az M1 Híradója.

Az elhúzódó háború és az energiaválság újabb világgazdasági válsággal fenyeget” – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a kabinet két legfontosabb feladata, hogy a jelenlegi helyzetben ne csupán az ország biztonságát, hanem gazdaságát is képesek legyenek megvédeni, ezért döntött a kormány a rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozásáról.

„Mindent meg kell tenni a rezsicsökkentés, a családtámogatások, és a nyugdíjak megvédéséért, és most a kormány olyan döntéseket hozott, és olyan költségvetést fog az Országgyűlés elé benyújtani, amely ezeknek az elmúlt években elért eredményeknek a védelmét biztosítja” – fogalmazott a miniszter.

Kiemelte:

A két alapba extraprofit-különadók kerülnek, ezek biztosítják azt, hogy ezekből az alapokból a kormány a rezsicsökkentés költségeit hosszabb távon finanszírozni tudja; a védelmi fejlesztések költségeire pedig a honvédelmi alap szolgál biztosítékul.

Válságálló gazdaságot kell építeni, ennek részeként fontos, hogy kézben tartsák a költségvetést és az államadósságot” – jelentette ki Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter.

A miniszter azt mondta, ragaszkodnak ahhoz, hogy idén 4,9, jövőre pedig 3,5 százalék legyen a GDP-arányos hiány. Az ehhez szükséges növekvő bevételeket főként extraprofit-különadókból fogják finanszírozni, amelyek a rezsivédelmi, valamint a honvédelmi alapba folynak be.

Kapcsolódó tartalom

„A két alap idén összesen kilencszázmilliárd forint. Ebből a rezsivédelmi körül-belül hétszáz-, a honvédelmi pedig kétszázmilliárd. Jövőre természetesen mindkét alap növekedhet, hiszen van gazdasági növekedés, van infláció, tehát a bevételek növekednek” – fejtette ki nagy Márton.

Hangsúlyozta:

nem a profitot veszik el, hanem az extraprofitot vonják el, ezért nem gondolják, hogy az elvonás drágulásként megjelenne a fogyasztóknál.

A miniszter arról beszélt, hogy az extraprofit-különadók idén a bankszektort, a biztosítókat, az energiaszektort, a kiskereskedelmet, a telekommunikációs cégeket, a légitársaságokat, a gyógyszerforgalmazókat – kivéve a kis gyógyszertárakat – érintik. Jövőre pedig visszavezetik a reklámadót is.

Szólt arról is, hogy a kiadási oldalon is csökkentéseket hajtanak végre, hogy elérjék a kitűzött hiányt. Egyrészt csökkentik a minisztériumok költségvetését, másrészt pedig a még el nem kezdett állami beruházásokat egy részét is átütemezik.

A kormány, hogy megszüntesse a visszaéléseket a benzinár-STOP kapcsán szigorítást vezet be a benzinkutakon” – erről is beszélt Gulyás Gerely a kormányinfón. Péntektől csak a magyar rendszámú autók tankolhatnak kedvező áron.

„Péntektől a magyar kutakon mindenki tankolhat, csak rezsicsökkentett áron csak magyar felségjelzésű autók, csak magyar rendszámmal, magyar forgalmi engedéllyel rendelkező tankolhatnak” – fejtette ki. Kérdésre válaszolva elmondta, a kasszánál fizetéskor be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét és az alapján lehet majd fizetni.

Ajánljuk még