logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc: Másként tálalják a háborút – élőben közvetítik a tüzérséget, a deszantosokat

| Szerző: hirado.hu
A 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor vendégei ezúttal Rácz András, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, Stier Gábor külpolitikai újságíró, a moszkvater.com alapító főszerkesztője, Mernyó Ferenc hadmérnök és Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója voltak.

Milyen érzéseket válthat ki Oroszországban az általános mozgósítás kérdése? – vetette fel a kérdést Lánczi Tamás a 48 perc műsorában. Mernyó Ferenc véleménye szerint a mozgósítás nem változtat a jelenlegi tempón. Hangsúlyozta, hogy Oroszország egyetlen honvédő háborút sem vesztett el, és a jelenlegi, az orosz vezetés által különleges katonai műveletet az orosz társadalom nem agressziónek tekinti. Ezt egészen másképp gondolják ott, mint Nyugaton.

Hogyan látják Oroszországban az általános mozgósítás kérdését?

Rácz András hozzátette, hogy jelenleg hivatásos és szerződéses katonák harcolnak, de tény az, hogy egy általános mozgósításkor a fiúkat, az apákat kell elküldeni egy háborúba. Lánczi Tamás jelezte, április harmadikán erről a kérdésről a magyarok világosan döntöttek, úgy, hogy ebből a háborúból nekünk ki kell maradnunk – de, Oroszországban hogyan látják ezt?

Bendarzsevszkij Anton úgy gondolja, fokozatosan elindulhat egy folyamat, ami hónapok alatt elégedetlenséghez vezethet – nem véletlenül nem háborúnak hívják azt, ami most zajlik. Megváltozott az orosz televíziók adásszerkezete, szórakoztató műsorok helyett például élőben közvetítik a tüzérséget, a deszantosokat, a birodalmi törekvések projekcióját látják – de ha show-ból háború lesz,  az keményebb dió. Emlékeztetett, ugyanez zajlott le a Szovjetunió afganisztáni beavatkozásakor: az elején a társadalom támogatta, majd végül a legnépszerűtlenebb intézkedéssé vált.

A narratíva, hogy Oroszország nyomás alatt áll – a Nyugat ezt meg is erősíti

Stier Gábor úgy véli, Oroszország jelen pillanatban nem szorul rá a mozgósításra, mivel egyelőre a tartalékosokat sem mozgósították. Hozzátette, az orosz társadalomra, csakúgy mint az elitre is, jellemző a birodalmi gondolkodás. Tény az, hogy senki sem szeret háborúzni, bizonyos szempontból azonban az oroszok megszokták, hogy vannak háborúk, és Oroszországot meg kell védeni. Ennek oka, hogy a bevett narratíva szerint Oroszország folyamatos támadás, nyomás alatt áll – jelen pillanatban pedig a Nyugat épp erősíti ezt a nyomást, ezzel pedig felsorakoztatja a hatalom mögött a társadalmat.

Rácz András úgy fogalmazott, amennyiben honvédő háborúról lenne szó, az orosz társadalom menne harcolni. Példaként hozta fel, ha Moszkvánál lennének csaták, nem vitás, hogy mindenki menne, de, véleménye szerint ez Szeverodonyeck esetében nem feltétlenül áll meg. Hozzátette, hogy az orosz haderő régóta háborúzik, Szíriában, Líbiában, Ukrajnában, azonban ott hivatásos és szerződéses katonák, egy sorköteles harcba dobása egészen mást jelentene.

A teljes adást itt nézheti vissza:

Ajánljuk még