logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc: A nagy sakkjátszma: Oroszországnak pillanatnyilag nincs választása, Kínával kell szövetkeznie

| Szerző: hirado.hu
A 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor vendége ezúttal Rácz András, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, Stier Gábor külpolitikai újságíró, a Moszkvatér.com alapító főszerkesztője, Mernyó Ferenc hadmérnök és Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója volt.

Lánczi Tamás vitaindító kérdésében jelezte, hogy úgy tűnhet, az Egyesült Államok érdeklődése elterelődni látszik Ukrajnáról a Távol-Kelet felé. Joe Biden mondott egy kemény beszédet Tajvannal kapcsolatban, valamint Japánban tett latogatásán elhangzott, hogy az Egyesült Államok besegítené a szigetországot az ENSZ Biztonsági Tanácsába. Kialakulhat egy új konfliktuszóna?

Bendarzsevszkij Anton szerint ez nem egy új helyzet, a kínai konfliktus nem új, volt egy kényszerű szünet, azonban most visszatérnek az ázsiai térségbe is.

Stier Gábor szerint a kínai faktor nagyon fontos, mert kiemelt kérdés, hogy Kína tesz-e bármilyen lépést Tajvannal kapcsolatban. Ha igen, minden megváltozna, akkor az Egyesült Államoknak oda kell fókuszálnia, és nem az ukrán helyzetre.

Kialakulóban van egy narratíva az orosz társadalomban is, miszerint ők csak védekeznek, és valójában a Nyugat háborúja zajlik. Véleménye szerint Kína egyelőre figyel, levonja a tapasztalatokat, ugyanis gyaníthatóan az orosz modellhez hasonló reakció várhat rájuk Tajvan kapcsán. Az látható, hogy itt már komplex, a gazdasági, pénzügyi, biztonságpolitikai rendszert is érintő ellentétek fogalamzódhatnak meg a Nyugattal szemben.

Oroszország mellett szereplőként ott vannak a latin-amerikai országok, valamint India, az arab világból sokan – itt már egy új világrendről is szó van.

A műsor zárásaként Lánczi Tamás felvetette, lehet-e különleges üzenete a nemrég lezajlott orosz–kínai hadgyakorlatnak. Rácz András szerint jelenleg eseti érdekek egybeeséséről van szó, nem tekintené ezt szövetségnek. Mernyó Ferenc szerint is az, kiegészítve azzal, hogy Kínának szüksége van Európára.

Bendarzsevszkij Anton úgy véli, Oroszországnak pillanatnyilag nincs választása, Kínával kell szövetkeznie.

Hosszabb távon persze érdekes, hogy ebben a kapcsolatban melyik az erősebb fél, most úgy tűnik, ez Kína lesz. Stier Gábor szerint a két hatalmat a közös ellenfél, az Egyesült Államokkal szembeni közös érdek tartja egyben.

A teljes adást itt nézheti vissza:

Ajánljuk még