logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elárulta a szakértő, milyen hatásai lehetnek a Kormányinfón elhangzott intézkedéseknek

Rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre a kormány – ennek részleteiről volt szó a Kormányinfón. Az extraprofit kapcsán elhangzott: két évre és nyolc szektorban vezetik be, de megmaradnak az eddigi különadók is. Az árstopokról júniusig dönt a kabinet.

Sebestyén Géza, a Budapesti Corvinus Egyetem közgazdásza az M1 műsorában elmondta, hogy az intézkedésekhez kapcsolódó költségek jelentős részét, mintegy 60 százalékát a kormány magára vállalta, költségcsökkentésekkel, ezt egészíti ki nyolc szektor különadójából. Ezek azok a szektorok, amelyeknek pozitívan alakult a mérlegük.

A közgazdász az elmúlt 15 év válságkezelési tapasztatairól elmondta, hogy 2010 előtt a terheket szinte kizárólagosan a lakosságra terhelték, azonban ez egyértelműen sem Magyarországon, sem más országokban nem működött.

2010 után a kormányzat olyan piaci szereplőkre hárította a válságezelés költségeit, amelyek ezt képesek voltak vállalni, és ez lehetővé tette a rezsicsökkentést, a nyugdíjak értékállóságának megőrzését, a családtámogatások kibővítését.

Várhatóan nem lesz negatív hatás

Kérdésre válaszolva Sebestyén Géza elmondta, hogy a jelenlegi intézkedéseknek várhatóan nem lesz negatív hatásuk a gazdaságra, mivel az extraprofitot vonják ki eleve a gazdaság egy szűk köréből. Hangsúlyozta,

olyan összegekről van szó, amelyek a nyereség részét képezik, tehát nem fejlesztési, illetve bérekre fordítandó összegekről van szó, hanem a profiton túl keletkező extraprofitot, többletjövedelmeket csoportosítják át más területre.

Nagy Márton miniszter is elmondta a Kormányinfón – tette hozzá a közgazdász, hogy a kabinet szigorúan figyeli az inflációs hatásokat, hogy az extraprofitadó miatt a lakosságra ne terhelődjenek nem várt költségek, ár-, kamat- vagy díjemelés ne történjen, így nem járhat inflációs hatással az intézkedés.

A kormány maga teszi meg az első lépést

Az állami beruházások átütemezése szintén pozitív lépés, mivel a kormány az első lépést maga teszi meg, „húzza meg a nadrágszíjat”, utána következik a nyolc szektor szerepvállalása. A kormányzat minisztériumi költségeket csökkent, valamint beruházásokat halaszt el – ez azonban a megkezdett beruházásokat nem érinti, azokat folytatják, az idénre tervezettek indulnak el később. Ezzel idén a költségvetés spórol, nem éri sokk, így a beruházások volumene nem nullázódik, csak csökken.

A kormány hangsúlyozott célja, hogy a rezsicsökkentés alapjait garantálják ezek az intézkedések. Tény, hogy jelenleg sok a bizonytalanság, részben a háború, részben pedig a Covid utóhatásai miatt, ha azonban nem lesz ezen túlmenő, kiemelkedően negatív hatás, akkor ez elegendő lesz a rezsicsökkentés és az árstopok fenntartására.

Ajánljuk még