logo

Műsorújság

Rendkívüli

Lövöldözés egy általános iskolában: tovább nőtt az áldozatok száma

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megjelent a Magyar Közlönyben a háborús veszélyhelyzetről szóló rendelet

| Szerző: hirado.hu
Kedd este 11 órakor megjelent a Magyar közlönyben az éjfélkor életbe lépett háborús veszélyhelyzetről szóló rendelet. A háborús veszélyhelyzetet kedden jelentette be Orbán Viktor miután az alaptörvény tizedik módosítását is elfogadta az Országgyűlés.

Az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, illetve humanitárius katasztrófára tekintettel, valamint ezek magyarországi következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzet kihirdetéséről és egyes veszélyhelyzeti szabályokról – olvasható a Magyar Közlöny 2022. évi 85. számában.

A veszélyhelyzettel összefüggő szabályok:

  • A Kormány a veszélyhelyzet magyarországi következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki.
  • A veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek.
  • A Kormány a veszélyhelyzet fennállásának, valamint a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések fenntartásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja.
  • A Kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában.
  • A veszélyhelyzet ideje alatt a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésétől eltérően a települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi, megyei közgyűlés, illetve ezek bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja.

A Magyar Közlönyben azt is rögzítették, hogy a veszélyhelyzetről szóló rendelet 2022. május 25-én lép hatályba.

Továbbá azt is leírták, hogy a koronavírus-járvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére kihirdetett veszélyhelyzetet június 1-i hatállyal megszüntetik.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még