logo

Műsorújság

Rendkívüli

Orbán Viktor: A rezsit megvédjük, az extraprofitot elvonjuk!

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Karácsony Gergely kudarcnak tartja a világhírű Néprajzi Múzeumot

| Szerző: Jezsó Ákos
Karácsony Gergely továbbra sem támogatja a Városliget fejlesztését, és a Néprajzi Múzeum átadóján sem szerette volna azt az üzenetet küldeni, mint ha ez az álláspontja megváltozott volna, ezért nem ment el az Európa legjobbja után a világ legjobb középülete rangos nemzetközi díjjal is kitüntetett épület ünnepélyes felavatására.

Átadása óta Karácsony Gergely főpolgármester először nyilatkozott a Néprajzi Múzeumról, melyet kudarcként élt meg.

Azt mondta: azért nem vett részt az épület ünnepélyes felavatásán, mert nem támogatja a Városliget beépítését és jelenlétével nem szerette volna azt az üzenetet küldeni, hogy megváltozott a véleménye. Szerinte az új épület Budapest egésze szempontjából is kudarc, mert „egy rendkívül drága beruházást a kormány a Városligetben akar megvalósítani, miközben azt gondolom, hogy mindenki megelégedésére tudnánk új kulturális intézményeknek örülni olyan helyeken, amik konszenzust élveznek. A Városliget nem ilyen”.

Karácsony Gergely főpolgármester a Városházán 2022. május 25-én. Összeveszett a DK és a Momentum, határozatképtelenség miatt elmaradt a Fővárosi Közgyűlés erre a napra összehívott ülése. MTI/Bruzák Noémi

A főpolgármester által kudarcként megélt épületet azonban nem csak Európa, de a világ legjobb középületének is megválasztották. Ismert: még az épület átadása előtt a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards díjazta a múzeumépületet. A szervezet negyedszázados történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Néprajzi Múzeum épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult először Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ tíz régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó „World’s Best” díjat. Az elismerést Londonban adták át a kategóriák győzteseinek.

A Néprajzi Múzeum új, városligeti épülete (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A múzeum avató ünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette: a magyar kormány teljes egészében megvalósítja a Városligetbe tervezett programot, amely Európa legnagyobb kulturális beruházása. Hangsúlyozta: jelenleg a nyugati világ legnagyobb kulturális beruházása a Városligetben zajlik. Kijelentette: a „magyar kormány hazánk forrásait Budapest legszebb parkjának rendbetételére fordítja. Miközben mindenki azt bizonygatta, hogy ezt nem lehet megvalósítani, mi lépésről lépésre végigmegyünk ezen az úton. Április 3-án megkaptuk a felhatalmazást arra, hogy Európa legnagyobb kulturális programját teljes egészében megvalósítsuk.” – mondta.

Kapcsolódó tartalom

Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője szerint a Néprajzi Múzeum felépítésében, de tágabb értelemben a Városliget fejlesztésében annak ellenére is benne van Budapest fejlesztése, hogy ennek „nem mindenki örül”. Az Indexnek adott interjújában kifejtette: „ha nincs fejlesztés, az a baj, ha van fejlesztés, az a baj. Én azt látom, hogy a főpolgármester semminek sem tud örülni. Azt nem hiszem el, hogy egy város főpolgármestere, aki egy ilyen vonzerővel rendelkező helyen, nemzetközi léptékkel mérten is ilyen jelentős fejlesztést kap, az nem örül és támogatja, hanem odaláncolja magát a fához. El kell menni a helyszínre, megnézni, hogy mi épül ott és azt összehasonlítani az öt évvel ezelőtti funkció nélküli állapotokkal”.

Hozzátette: „nem biztos, hogy a főpolgármester véleményét érdemes komolyan venni. Én úgy tapasztalom, hogy szerinte a budapestiek semmit sem akarnak, csak méhlegelőket, rovarhoteleket, vagyis gazt, üres kerékpársávokat, lezárt utakat, dugót, káoszt, szemetet, közterületeken dolgukat végző hajléktalanokat. Szerinte a budapestiek egy lepukkant fővárost akarnak. Én sokkal többre tartom ennél a budapesti embereket, és örülök, hogy a kormány is úgy gondolja, hogy többet érdemelnek”.

 

Ajánljuk még