logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Felmérés készült a pályaelhagyókról, nagyon meglepő lett az eredmény

Magyarországon csaknem kétmillió pályaelhagyó van, háromnegyedük biztos benne, hogy többé már nem fog az előző szakmájában dolgozni, a visszatérést csupán a pályaelhagyók negyede tervezi - közölte a Profession.hu szerdán az MTI-vel tavaly ősszel készült reprezentatív online felmérése alapján.

Az állásportál ezer munkavállaló megkérdezésével mérte fel a magyarországi munkaerőpiac mobilitását és az állás-, valamint pályaváltások gyakoriságát.

A felmérés szerint a legtöbb pályaváltó, a megkérdezettek 35 százaléka, 2-5 évvel ezelőtt választott új területet magának; ebbe az időszakba beleesnek a koronavírus-járvány okozta komoly munkaerőpiaci átrendeződések is.

A pályaelhagyók csaknem felét a jobb fizetés motiválta, 29 százalékukat az izgalmasabb feladatok reménye, illetve a munkahelyi kiégés, 19 százalékuk új képzettség megszerzése érdekében lépett.

Az érintettek 17 százalékának megszűnt a munkahelye és nem talált munkát az eredeti szakmájában.

A közlemény szerint a válaszadók 7 százaléka a felmérés készítésekor tervezte, hogy szakmát vált. A megkérdezettek 27 százaléka gondolkodott már ezen, kevesebb mint harmada azonban még sosem mérlegelte ezt.

A megkérdezettek körében átlagosan 11 év volt a leghosszabb idő, amit egy cégnél töltöttek el. Jellemzően az életkorral és a magasabb iskolai végzettséggel egyenes arányosan nőtt az egy munkahelyen eltöltött idő hossza. Egy felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállaló átlagosan 40 százalékkal tovább marad egy munkahelyen, mint az, aki alapfokú végzettséggel rendelkezik.

Ajánljuk még