logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Életbe lépett a háborús veszélyhelyzet, Orbán Viktor ma rendkívüli bejelentést tesz

| Szerző: hirado.hu
Éjfélkor életbe lépett a háborús veszélyhelyzet, miután az alaptörvény tizedik módosítását is elfogadta kedden az Országgyűlés, majd Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. Erre éppen az aznap megszavazott törvénymódosítás adott lehetőséget. A kormányfő azt ígérte, ma újabb intézkedésekről tesz bejelentést.

Háborús veszélyhelyzetet hirdet a kormány kedd éjféltől a szomszédunkban zajló háború miatt – jelentette be nem sokkal az új kormány megalakulása után kedden a miniszterelnök a közösségi oldalán.

Orbán Viktor azt mondta: a járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon, és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban elmondta azt is, hogy további tájékoztatást szerdán ad a kormány első döntéseiről.

Kapcsolódó tartalom

A veszélyhelyzet bevezetésére az alaptörvény tizedik módosítása adott lehetőséget, ami kimondja, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

Kapcsolódó tartalom

Novák Katalin köztársasági elnök kedd délután közösségi oldalán jelentette be, hogy az Országgyűlés által megszavazott alaptörvény-módosítását aláírta.

Novák Katalin a döntés fontosságát hangsúlyozta. Mint fogalmazott, a világjárványra adott magyar válaszok is igazolták, hogy váratlan válsághelyzetben gyors, határozott döntésekre és cselekvésre van szükség.

A magyar emberek biztonságban szeretnének élni, ezt kell az ország vezetőinek biztosítaniuk.

A kormány a különleges jogrendben lehetőséget kap arra, hogy – kizárólag a veszélyhelyzettel összefüggésben – rendeletekkel hozzon meg sürgős beavatkozást igénylő, fontos döntéseket.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még