logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Novák Katalin: Aláírtam az alaptörvény Országgyűlés által megszavazott módosítását

| Szerző: hirado.hu
A módosítás a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet, illetve humanitárius katasztrófa esetére is kiterjeszti a veszélyhelyzet alkalmazásának lehetőségét – ez lehetővé teszi, hogy a szomszédban dúló háború idején gyors kormányzati döntések születhessenek – írta közösségi oldalán Novák Katalin köztársasági elnök.

 

A kormány veszélyhelyzetet hirdethet a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is – döntött az alaptörvény tizedik módosításáról kedden az Országgyűlés.

Novák Katalin a döntés fontosságát hangsúlyozta közösségi oldalán. Mint fogalmazott, a világjárványra adott magyar válaszok is igazolták, hogy váratlan válsághelyzetben gyors, határozott döntésekre és cselekvésre van szükség.

A magyar emberek biztonságban szeretnének élni, ezt kell az ország vezetőinek biztosítaniuk.

A kormány a különleges jogrendben lehetőséget kap arra, hogy – kizárólag a veszélyhelyzettel összefüggésben – rendeletekkel hozzon meg sürgős beavatkozást igénylő, fontos döntéseket. Az Országgyűlés a veszélyhelyzet idején is folyamatosan működik, és ellátja ellenőrző feladatát. A kormány minősített felelőssége, hogy a veszélyhelyzet alkalmazásával megfelelően éljen. Magyarország békét akar, ezért személyesen is azért dolgozom, hogy a háború hatásai a lehető legkisebb mértékben érintsék a magyar családok mindennapjait! – írta bejegyzésében Novák Katalin köztársasági elnök.

Ajánljuk még