logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A miniszterek hamarosan leteszik az esküt a parlamentben és megalakul az ötödik Orbán-kormány

A miniszterek parlamenti eskütételével ma délután hivatalosan is megalakul az ötödik Orbán-kormány. Az új kabinetben 14 miniszter lesz. Az eskütétel előtt ismertetik Novák Katalin államfő átiratát a miniszterek kinevezéséről, majd Orbán Viktor miniszterelnök bemutatja a kormány tagjait. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádióban azt mondta: az új kormány fókuszában az ország gazdasága áll – számoltak be róla az M1 Híradójában.

A kormányfő újraválasztását követően a közösségi oldalán videóban mutatta be leendő új kormánya tagjait, akik a mai eskütétel után kapják meg kinevezésüket.

  • Csák János, aki kulturális és innovációs miniszterként dolgozik a kormányban.
  • Gulyás Gergely vezeti továbbra is a Miniszterelnökséget.
  • Lázár János az építési és beruházási miniszteri posztot tölti be.
  • Az agrárügyekért Nagy István felel.
  • Nagy Márton miniszterként a gazdaságfejlesztést felügyeli.
  • Navracsics Tibor a területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős.
  • Palkovics László a technológiai és ipari feladatokért felel.
  • Pintér Sándor továbbra is belügyminiszterként dolgozik a kabinetben.
  • A miniszterelnök kabinetfőnöke, Rogán Antal.
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesként vesz részt a kormány munkájában.
  • A honvédelmi miniszteri posztot Szalay-Bobrovniczky Kristóf tölti be.
  • A külügyi tárca élén Szijjártó Péter áll.
  • Az Igazságügyi Minisztériumot Varga Judit vezeti.
  • A pénzügyminiszteri posztot pedig Varga Mihály tölti be.

Orbán Viktor múlt hétfőn kormányfővé választását követően úgy fogalmazott, hogy „ilyen nehéz körülmények közepette is vállaljuk és vállalom, hogy Magyarország előre fog menni és nem hátra”.

A miniszterelnök hozzátette: a kormány vállalása az, hogy a kibontakozó európai gazdasági válság idején is megőrizze a legfontosabb eredményeket, és nem adja fel legfontosabb céljait.

Vállalom, hogy megvédjük a teljes foglalkoztatottságot. Vállalom, hogy megvédjük a családtámogatásainkat, vállalom, hogy megvédjük a nyugdíjak értékét, és vállalom, hogy megvédjük a rezsicsökkentést is” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormány 14 miniszteréből hét a magyar gazdaság valamely maghatározó területével foglalkozik – mondta Deák Dániel a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint mindez jól tükrözi Orbán Viktor miniszterelnök célkitűzéseit, miszerint a jelenlegi megváltozott gazdasági környezetben Magyarország megtalálja a helyét és fenntartsa azt a növekedést, ami az ország gazdaságát jellemzi. Az elemző ilyennek nevezte a Nagy Márton, Navracsics Tibor és Lázár János felügyelte területeket.

Kormányzati szinten jelenik meg az a hosszú távú évtizedes gazdaságfejlesztési stratégia és elképzelés, ami eddig más területeken volt jelen a kormányzatban. Ugye Navracsics Tibornak és Lázár Jánosnak a visszatérése is egy komoly üzenet. Ott is azt tapasztaljuk, hogy az uniós források, az uniós tárgyalások kapcsán egy újfajta stratégiát követ a kormányzat” – fogalmazott Deák Dániel.

Az elemző megemlítette az innovációs minisztériumot. Hangsúlyozta: annak az lesz a feladata, hogy olyan technológiák, fejlesztések valósuljanak meg, amelyek hosszú távon is fenntarthatóvá teszik a magyar gazdaságot.

Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti felszólalását, valamint az új kormány tagjainak eskütételét – várhatóan 16 órától – az M1-en és a hirado.hu-n élőben közvetítjük.

Ajánljuk még