logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Róna Dániel: Az ellenzék kampánya nagyon későn lépett működésbe

| Szerző: hirado.hu
Ezúttal Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója és Róna Dániel politológus, a 21 Kutatóközpont igazgatója volt Lánczi Tamás vendége az M1 és a hirado.hu közös csütörtök esti hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban.

A kiújuló baloldali belharcokról is szó volt a csütörtöki adásban, ahol Kiszelly Zoltán felidézte azt a tényfeltáró cikket, amelyet a Direkt36 közölt a héten a témában.

Az újságírók harminc olyan emberrel beszéltek, akik részt vettek a baloldal kampányában és nagyon részletesen leírták ezt a folyamatot az előválasztástól nagyjából a választásig. Az írás Márki-Zay Péterre van „kihegyezve”, az ő felelősségét próbálják elmélyíteni – összegzett a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója.

A Direkt36 írásában is szereplő Róna Dániel, aki november és december folyamán Márki-Zay Péter kampánycsapatában dolgozott és a közvélemény-kutatásokért volt felelős, az adásban megerősítette a cikkben szereplő állítást, mely szerint a megbízatásának azért lett vége, mert a miniszterelnök-jelölt „mással képzelte el a munkát”.

Lánczi Tamás emlékeztetett rá, hogy a Direkt36 azt állította, hogy Márki-Zay Péter Rónát tette felelőssé amiért decemberben kiszivárgott és a sajtóban megjelent egy közvélemény-kutatás, amely rá és az ellenzékre nézve nagyon kedvezőtlen volt.

Róna Dániel elismerte, hogy ez okozta a bizalomvesztést.

Ez a kutatás tetemes előnyt mért a Fidesznek, de később sok baloldali szereplő mindezt azzal magyarázta, hogy ezek még „nyers” adatok.

„Öntsünk tiszta vizet a pohárba, létezett ez a bizonyos kutatás?” – tette fel a kérdést Lánczi Tamás.

A 21 Kutatóközpont igazgatója elismerte a kutatás létezését, de mint mondta az adatsor nem pártpreferenciákat mért.

„Nem az volt a kutatás célja, hogy megmondja hogy áll a Fidesz és hogy áll az ellenzék, bár valóban szerepelt benne egy ilyen adat, e szerint 46 százalékon állt a kormányoldal az ellenzék pedig 32-ön” – magyarázta Róna Dániel.

Lánczi Tamás megjegyezte, hogy mindez nem állt messze a későbbi áprilisi választási eredménytől. Róna szerint a kiszivárgott mérés idején, tavaly novemberben még biztosan jobban állhatott az ellenzék, hiszen az ukrajnai háború után jelentősen gyengülhettek, tehát korábban jobban állhattak.

Lánczi Tamás felvetette, hogy mégiscsak gyengülhetett már tavaly év végére is a baloldal, hiszen októberben még szorosabb eredményt mutattak a felmérések.

Róna Dániel többek között arra a következtetésre jutott, hogy az októberi előválasztási siker után

„elkezdődtek a problémák” az ellenzék kampánya pedig nagyon későn lépett működésbe.

Ajánljuk még