logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Különös üzenetet kapott Márki-Zay: „Gyurcsány eltávolította önt a csoportból”

Belső titkok kerültek nyilvánosságra a sajtóban a baloldali pártok közötti feszültségekről. Állítólag Márki-Zay Péter hibát hibára halmozott a kampányban, nem fogadta meg a tanácsadók javaslatait. Gyurcsány Ferenc DK-elnök már decemberben és januárban is bírálta a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét a belső fórumokon. Aztán április 4-én már kidobta Márki-Zay Pétert arról az internetes felületről, amelyen addig a pártvezetők egymással tartották a kapcsolatot – számolt be az M1 Híradója.

„Ha egy vidéki városban a Fidesz összegyűjti a legjobb embereit, akkor valószínűleg egy keresztrejtvényt nem tudnának megfejteni” – mondta korábban Márki-Zay Péter, aki a kampányban sorozatosan sértegette a vidéken élőket.

„Ha annyira fogyatékosok szegény fideszes propagandisták” – a fogyatékos kifejezést szitokszóként használta, amit magánszemélyek és szakmai szervezetek is kikértek maguknak. És a baloldalnak is egyre kínosabbá vált ez a viselkedés.

Mégis Gyurcsány Ferenc volt az, aki már a választás éjszakáján Márki-Zay Pétert okolta a baloldali bukásért. Ez volt azonban az első olyan alkalom, hogy nyilvánosan bírálta.

Erről írt terjedelmes cikkében a Telex.hu. A portál ugyanakkor kiemelte: több DK-s politikus szerint tavaly év végén egyre több ellenzéki politikus kereste meg Gyurcsány Ferencet azzal, hogy Márki-Zay ámokfutásával kezdeni kell valamit.

A volt miniszterelnök pedig nem maradt tétlen: létrehozott egy „Elnökök” nevű zárt levelezési csoportot a Signal üzenetküldő alkalmazásban. Ezen keresztül kommunikáltak a baloldali pártok vezetői és Márki-Zay Péter is. Gyurcsány Ferenc itt rendre is utasította Márki-Zay Pétert, akinek akkor azt írta, idézem: „a kapitány, légy szíves, vezessen, és ne ócsárolja azokat, akiket vezetnie kell”.

Márki-Zay Péter mögött egyetlen baloldali politikus sem állt színpadra a választás éjszakáján.

A közös kiállás hiánya a sajtóban az ellenzéki egység teljes szétesésének szimbóluma lett – írta napokban a Telex. A lap kiemeli: már a választási vereség után, másnap megbomlott az utolsó olyan platform is, ahol Márki-Zay Péter és az ellenzéki pártok vezetői együtt voltak jelen. Az „Elnökök” elnevezésű Signal-csoportban ugyanis április 4-én Márki-Zay kapott egy értesítést, miszerint „Gyurcsány Ferenc eltávolította önt ebből a csoportból”.

A Nézőpont Intézet elemzője, Rotyis Bálint a kiszivárgott információk kapcsán elmondta,

ismét bebizonyosodott, hogy a baloldalon Gyurcsány Ferenc irányít, mindvégig az ő kezében volt a gyeplő.

Szerinte Gyurcsány Ferenc mindig több lépéssel politikustársai előtt jár, így képes mindent a saját érdekeinek alárendelni.

„Minden olyan politikus vagy párt, amelyik a jövőjét a baloldalon képzeli el, és mindezt úgy, hogy közben Gyurcsány Ferenccel kíván szövetségre lépni, annak le kell vonnia a tanulságot Márki- Zay Péter esete kapcsán, hogy aki Gyurcsány Ferenccel összefog, az a saját politikai karrierjét, a saját jövőjét is Gyurcsány Ferenc kezébe teszi, és Gyurcsány Ferenc olyan politikus, aki bármikor képes egyik napról a másikra megszabadulni korábbi szövetségeseitől” – fogalmazott az elemző.

Rotyis Bálint szerint a mostani eset is azt bizonyítja, hogy Gyurcsány kezében összpontosul a politikai hatalom a baloldalon. Az elemző úgy látja: a DK elnöke a szövetségeseitől képes azonnal megválni, ha szerinte károssá vagy hasztalanná váltak.

Ajánljuk még