logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Uniós biztos: Aggályokat vet fel, hogy London módosítaná az észak-írországi jegyzőkönyvet

Jelentős aggályokat vet fel az Egyesült Királyság kormányának bejelentése, mely szerint módosítaná a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez csatolt észak-írországi jegyzőkönyvet, és nem alkalmazná annak bizonyos elemeit – jelentette ki Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja kedden.

Liz Truss brit külügyminiszter kedden, a londoni alsóházban tartott tájékoztatóján közölte, hogy kormánya az észak-írországi jegyzőkönyv módosítására készül. Hangsúlyozta: a tervezett módosítás nem a protokoll teljes elvetését célozza, és a brit kormány a protokoll ügyét tárgyalásokon kívánja rendezni az Európai Unióval.

Maros Sefcovic a bejelentésére reagálva közölte: amennyiben az Egyesült Királyság úgy dönt, hogy folytatja a jegyzőkönyv alapvető alkotóelemeit elutasító törvényjavaslat elfogadásának ügymenetét, az Európai Uniónak minden rendelkezésére álló eszközzel és intézkedéssel válaszolnia kell arra.

Kapcsolódó tartalom

Átfogó célunk, hogy a jegyzőkönyv keretein belül találjunk közös megoldásokat. Ez a módja annak, hogy biztosítsuk a jogbiztonságot és a kiszámíthatóságot az észak-írországi emberek és vállalkozások számára” – fogalmazott.

Kijelentette: az Európai Unió előremutató és stabil kapcsolatot kíván kialakítani az Egyesült Királysággal. A kapcsolatnak azon a jogilag kötelező erejű kötelezettségvállaláson kell alapulnia, amelyet a két fél a brit EU-tagság megszűnéséről rendelkező megállapodás, valamint a kereskedelmi és együttműködési megállapodás végrehajtása alapján vállalt. Az észak-írországi jegyzőkönyv a Brexit-megállapodás szerves részét képezi. Mindkét fél tárgyalt, megállapodott és ratifikálta ezeket a megállapodásokat – emlékeztetett.

Az uniós biztos aláhúzta: politikai akarattal és elkötelezettséggel megoldhatók a jegyzőkönyv végrehajtásából eredő gyakorlati nehézségek. Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy folytassa a tárgyalásokat az Egyesült Királyság kormányával a közös megoldások kialakítására – tette hozzá Sefcovic.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból, de továbbra is több ezer olyan jogszabály és szabályozás van érvényben, amely még a brit EU-tagság évtizedei alatt született.

Az Európai Unió és London vitája abból ered, hogy a Brexit-megállapodáshoz fűzött, 64 oldalas jegyzőkönyv alapján az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország a Brexit után is harmonizált viszonyrendszerben maradt az Európai Unió egységes belső piacával és vámuniójával.

Így viszont a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat eseti ellenőrzéseknek kell alávetni annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba – vagyis az uniós egységes piacra – ellenőrizetlen termékek kerüljenek be. Ez a megoldás az ára annak, hogy ezeket az ellenőrzéseket nem Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán kell elvégezni.

Ajánljuk még