logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Azonnali beavatkozás kellett: életet mentett a szűrőbusz

| Szerző: hirado.hu
Szűrőbuszokkal várja az embereket a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Millenáris parkban a hétvégén. Volt akihez a vizsgálat után mentőt kellett hívni, mert ott derült ki egy súlyos betegsége. Továbbra is sokkal kevesebben járnak Magyarországon egészségügyi szűrésekre, mint kellene. Akkor is, ha egyébként ingyenesek a vizsgálatok. Ezen mindenképpen változtatni kellen

 

Folyamatosan érkeztek az emberek szűrőbuszokra a fővárosi millenáris parkba. A legtöbben azért jöttek, hogy kiderüljön: van-e komolyabb betegségük.

Egy esetben azonban mentőt kellett hívni egy idős nőhöz, miután a vizsgáló orvos szűréskor egy súlyos problémát észlelt. Olyan súlyos szívritmuszavart mutattak ki nála, amely azonnali beavatkozást igényelt – mondta az M1-nek a helyszínen dolgozó belgyógyász.

A szervezők szerint a szűrővizsgálatok népszerűsítése a cél. Sokan élnek ugyanis Magyarországon olyanok, akiknek a közelében nincs kórház és sokszor évekig sem derül ki, hogy gyógyszerre lenne szükségük.

 

A szombati szűrésen a tisztifőorvos is ott volt. Müller Cecília azt mondta, hogy a nőket speciális szűrésekkel várják, a buszokon ugyanis emlővizsgálatra és méhnyakszűrésre is van lehetőség.

A tisztifőorvos arról beszélt az M1-nek, hogy mennyire fontos, hogy a nők részt vegyenek ezeken a szűréseken, mivel ők azok, akik az egész családdal tőrödnek, de magukra kevés időt fordítanak.

Idén 11 megye 52 településére látogatnak el a Népegészségügyi Központ szűrőbuszai.

A címlapfotón: mentő vitte el az egyik szűrésre jelentkezőt a megállapított súlyos szívritmuszavara miatt. (Fotó: Facebook/Nemzeti Népegészségügyi Központ)

Ajánljuk még