logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Két külföldön bujkáló bűnöző került rendőrkézre

| Szerző: hirado.hu
Az elmúlt két napban két, Magyarországon körözött, külföldön bujkáló bűnőzöt sikerült elfogni a magyar nyomozók információi alapján a külföldi hatóságoknak. Egyikük a Top 50-es magyar körözési listán is szerepelt, míg a másik elkövetőt, egy horvát-magyar kettős állampolgárt, három ország nyomozói is keresték, végül Szerbiában kapcsolták le – olvasható a rendőrség honlapján. 

Gábor István ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, mivel a bíróság 2014-ben felfegyverkezve elkövetett rablás, illetve más bűncselekmények elkövetése miatt 9 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte, aminek letöltését nem kezdte meg. A 31 éves szökevény korábban is követett már el erőszakos bűncselekményeket, első csoportos rablását még tinédzserként. Körözését kiemelten kezelték a hatóságok, amit alátámaszt az is, hogy felkerült a magyar körözési lista TOP 50-esei közé.

Mivel vélelmezhető volt, hogy külföldre szökött, ezért ellene nemzetközi és európai elfogatóparancsot is kiadtak, majd keresésébe a magyar hatóságok is bekapcsolódtak. A célkörözési egységek európai hálózatán (ENFAST)  keresztül ők koordináltak a külföldi társhatóságokkal.

Felkutatását nehezítette, hogy érvényes magyar okmányok hiányában feltehetően hamis személyazonossággal bujkált. A sikert azonban ez sem akadályozhatta meg, ugyanis a nemzetközi összefogásnak köszönhetően sikerült beazonosítani rejtekhelyét: Angliában, East Midlands régióban, a Derwent folyó partján bujkált. A nagy-britanniai Derby rendőrei szerdán fogták el. Rajtaütése nem volt akadálytalan, mert a rendőri intézkedésnek ellenállt, de további menekülésére az angolok már esélyt sem adtak. Kiadatásáról a későbbiekben döntenek a brit hatóságok.

A másik körözöttön egy nappal később, csütörtökön ütöttek rajta a szerb rendőrök. P. Zlatkot Belgrádban fogták el, szintén sikeres nemzetközi együttműködésnek köszönhetően.

c53 éves férfit a bíróság tavaly 6 év szabadságvesztésre ítélte bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntett elkövetése miatt. Mivel nem kezdte meg büntetését, 2021 szeptemberében körözést adtak ki ellene, mivel szökése miatt a nyomozást nem tudták lezárni. A férfi ellen szülőhazájában, Horvátország is elfogatóparancsot adtak ki 2018-ban,  szintén csalás miatt. is tetézte.

Felkutatásába a magyar nyomozók márciusban kapcsolódtak be és felvették a kapcsolatot Horvátország és Szerbia központi célkörözési egységeivel, mivel feltételezni lehetett, hogy P. Zlatko a három érintett ország valamelyikében bujkál. A  közösen, folyamatos információcsere mellett lefolytatott nyomozás eredményeként a szakegységek végül a szerb fővárosban azonosították a férfi lehetséges tartózkodási helyét. Elfogása utána őrizetbe vették, kiadatásáról később döntenek.

Ajánljuk még