logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Botond, ne előzz! – Nem várt hiba a Giro d’Italia huszárvágtáján

| Szerző: hirado.hu, Untermayer Tamás
Több millió néző számára marad örökre emlékezetes a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny múlt pénteki magyarországi Nagy Rajtján látott jelenet, amikor négy martonvásári huszár vágtatott a mezőny mellett több száz méteren keresztül. A Szent László Huszáregyesület kapitánya, Varga Ferenc a hirado.hu-nak beszélt az akció részleteiről, és azt is elárulta, hogy a kivitelezés nem éppen úgy alakult, ahogy azt a csapat előre megtervezte.

 

Miután a verseny szervezői azzal a kéréssel fordultak Martonvásár önkormányzatához, hogy szervezzen valamiféle attrakciót a pénteki futam útvonala mentén, ezzel is szórakoztatóbbá téve a versenyt, a városvezetés – amelynek jómagam is tagja vagyok – arra jutott, hogy mi, huszárok csinálhatnánk valamit így közösen. Így aztán a polgármester és a kulturális iroda vezetőjének közreműködésével megszületett a terv, hogy csapjunk egy párhuzamos vágtát díszegyenruhában” – mesélte lapunknak Varga Ferenc agrármérnök.

A huszárvágtának megfelelő helyszínt kellett találni, olyat, amely kellőképpen biztonságos a versenyzők, a szurkolók és a lovak számára is. Fontos volt, hogy közvetlenül a hetes számú út mentén legyen, fák, bokrok, akadályok nélkül.

„Így jött a búzatábla ötlete, szerencsére jó viszonyban vagyok a táblatulajdonos gazdálkodóval, úgyhogy nem kellett sokat várni az engedélyre. A búzát jó három méter széles és 700 méter hosszú sávban le kellett kaszálni és kijelölni a nyomvonalat. Azután már csak a kompozíció maradt hátra. Nagy szerencsénk volt, hogy az összképet még szebbé tette az út másik oldalán virágzó repcetábla” – mondta a huszárkapitány, majd elárulta, hogy a tervbe végül egy nem várt hiba csúszott, de az akció ennek ellenére is jól sült el.

Kapcsolódó tartalom

„Megbeszéltük, hogy egyes oszlopban, egymás mögött munkavágtával haladunk a versenyzők mellett. Egy darabon azonban észrevettem, hogy a vicekapitányom, Csiki Botond beért és szorosan mellém szegődött. Odaszóltam neki, hogy

Botond, ne előzz! A kapitányt nem szokás megelőzni!

Meg kellett indítanom a lovat, hogy visszaálljak az élre, ami végül olyan vágtába torkollott, hogy még a mezőny élén tekerő biciklist is lehagytam. Miután befejeztük és visszafelé léptettünk, megkérdeztem Botondot, hogy miért akart elém kerülni, amire ő azt válaszolta, hogy nem állt szándékában, de az adrenalinnal nem számolt” – emlékezett vissza nevetve Varga Ferenc, aki elmondása szerint végig tartotta a versenyzőkkel a szemkontaktust, ők pedig derűs mosollyal viszonozták a látványt.

Kapcsolódó tartalom

A huszár galopp osztatlan sikert aratott, a lovasok előadásáról a martonvásári önkormányzat kisfilmet is készített. A videóval a csapat bejelentkezett a verseny szervezése által meghirdetett legkreatívabb aktivitás címért is. Ebben a versenyben hétfőn hirdetnek győztest.

A visszajelzések hihetetlenül pozitívak voltak, külföldről is rengeteg kedves üzenet és hozzászólás érkezett, a legtöbb Angliából, Spanyolországból és Olaszországból, ami különösen meglepő volt a számunkra – zárta a kapitány, aki csapatával a jövő héten Délvidékre, a Szabadka melletti Tóthfaluba utazik és a környező településeken tart huszár bemutatót.

Ajánljuk még