logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Fodor Gábor: Gyurcsány Ferenc célja, hogy ledarálja a többi baloldali pártot

| Szerző: hirado.hu
A baloldali ellenzék tevékenysége is témája volt a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsornak, melynek vendégei ezúttal Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója, Bayer Zsolt író, publicista és Hortay Olivér a Századvég energia- és klímapolitika üzletágvezetője voltak.

Az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorában a 48 perc – Házigazda Lánczi Tamás című műsorban a házigazda emlékeztetett a legutóbbi közvélemény-kutatásokra, amelyek szerint erősödött a Fidesz–KDNP a választások után, és a legerősebb ellenzéki párt pedig a Mi Hazánk, gyakorlatilag mind a három intézet ugyanezt mérte. Bayer Zsolt író, publicista szerint egyértelmű a „győzteshez húzás”, de hozzátette, a Mi Hazánk erősödése mindazonáltal elgondolkodtató.

A kutatások szerint jelentősen erősödött a Mi Hazánk Mozgalom

Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója úgy fogalmazott, próbál optimista lenni, de elszomorítja az a meglepetés, amit a Mi Hazánk megerősödése jelent. Hozzátette, a választások előtt a közvélemény-kutatók nem számítottak arra, hogy bekerülhetnek a parlamentbe, a Kétfarkú Kutya Párttal együtt a parlamenti küszöb környékén billegtek. Reálisan vizsgálva a helyzetet azt mondta, valószínűleg a Mi Hazánkhoz érkeztek az „elhagyott Jobbik-szavazók”, a párt radikális korszakából, amikor a Jobbik még erősen antiszemita, rasszista, EU-ellenes hangokat szólaltatott meg.

Bayer Zsolt úgy vélte, másfél hónap telt el a választás óta, úgy fogalmazott,

„ha ellenzéki szavazó lennék, mindegy, hogy MSZP, DK, Momentum, mindegy, mert amit másfél hónap alatt műveltek, az bizony engem is elbizonytalanítana”.

Hozzátette, már a választás éjszakáján hátba döfték egymást, és azóta is összevissza beszélnek, nincs jobb szó rá, „totál káosz” van azon az oldalon. Felhozta még a jobbikos erőszakolási ügyet, hozzátéve, hogy körülbelül ennyi, amit egy ellenzéki szavazó láthat most az ellenzékből.

A baloldal ugyanott folytatja, ahol abbahagyta

Fodor Gábor szerint kiábrándító a kép, ez lehet a másik oldala még egyébként a Mi Hazánk erősödésének. A baloldal gyakorlatilag ugyanott folytatja, ahol abbahagyta, ráadásul vérlázító, felháborító önmagában felvetni azt, hogy nem mennek be a parlamentbe, mint ahogy korábban is cirkusz volt csak, amit az Országgyűlésben műveltek. Hozzátette, elvárná, hogy mutassák meg végre, milyen programmal készülnek, milyen vitájuk van a kormánnyal, ehelyett csalódás az egész. Bayer Zsolt annyit tett hozzá,

meg kéne értenie a baloldalnak, hogy ez egy  képviseleti demokrácia, azaz, azért vannak ott, hogy képviseljék azokat, akik rájuk szavaztak.

Fodor Gábor kiemelte, érti azt, milyen hervasztó egy kétharmados többségű parlamentben ülni, mivel maga is megtette ezt, azonban azt soha nem lehet szem elől téveszteni, hogy a parlament tiszteletet érdemlő terepe a demokráciának, és épp ezért meg is kell tisztelni. Lánczi Tamás feltette a kérdést, nem lett volna tisztességesebb előre elmondai például a zuglóiaknak, hogy Hadházy, ha nem nyer, nem akar bemenni dolgozni? A felmérések ráadásul azt mutatják, hogy a hatpárti „összefogás”, mint olyan, megszűnt, mert például a Medián kutatása szerint mindenki kiesne a parlamentből közülük a DK-n és a Momentumon kívül.

Önbecsapás a céltalan orbánozás

Bayer Zsolt szerint ideje lenne belátni, hogy önbecsapás a céltalan orbánozás, 30 éve orbánoznak céltalanul, de, utalva Donáth Annára, végre valaki kimondta azon az oldalon is, hogy ez értelmetlen, azonban másfél hónap alatt sem történt semmi. Ugyanazt csinálják, így végig kéne gondolniuk a negyedik kétharmados Fidesz-győzelem után, hogy legyenek-e inkább Orbán Viktor kormányának konstruktív ellenzéke. Úgy fogalmazott: „mit kéne tenniük? Hagyni a tolvajozást, gazemberezést, csinálni egy alternatív programot, és például, ha egy kormányjavaslat jó, akkor szavazzák meg, csináljanak úgy, mintha ez az ország érdekelné őket.”

Fodor Gábor hozzátette, formálódik egy DK–Jobbik–Momentum-tengely, és úgy tűnik, Gyurcsány Ferenc célja, hogy ledarálja a többi pártot, míg végül alapvetően egy konglomerátum jön létre. Véleménye szerint azonban ez csak egy politikai manőverezési kísérlet, és érdemes lenne végre tartalmi kérdésekkel előállni, azokat elővenni. Hozzátette, liberális párt nincs, szélsőjobboldal van, de a baloldal mit mond? Nincs üzenetük, és ez nagyon nagy baj – mondta.

Ajánljuk még