logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tragikus évforduló – nyolc áldozatot követelt a móri bankfiók elleni támadás

| Szerző: hirado.hu
Az egész országot megrázó eset húsz éve, 2002. május 9-én történt a Fejér megyei Móron. Egy Erste Bank fiókjában nyolc embert lőttek agyon a pénzintézetet kirabló bűnözők. A rablók nem kímélték sem az alkalmazottak, sem az ügyfelek életét.
(Fotó: MTI/ Földi Imre)

Nyolc embert mészároltak le hidegvérrel akkor még ismeretlenek 12.30 és 12.55 között az Erste Bank móri fiókjában. Hatan azonnal életüket vesztették, miután a gyilkos egy Scorpio géppisztoly sorozatlövéseivel leterítette, majd közelről tarkón lőtte őket. Ketten a kórházban haltak bele a sérüléseikbe.

A nyolc halálos áldozatot követelő móri mészárlás példa nélküli a magyar kriminalisztika történetében, és ez igaz az eljárás során elkövetett tévedések miatt is.

Hatalmas erőkkel indult meg a nyomozás a tettesek után. Két gyanúsítottról, F. Róbertről és H. Szilárdról – akik a Kékfény kamerája előtt adták fel magukat – kiderült, hogy nem lehetett közük a bankrabláshoz. A zálogházi rablók profi bűnözők voltak.

A kommandósok két és fél hónappal később, július 22-én fogták el a bankrablással gyanúsított K. Edét és H. Lászlót.

A bíróság közvetett bizonyítékok alapján 2004. december 23-án tényleges életfogytiglanra ítélte K. Edét, társára, H. Lászlóra 15 év fegyházbüntetést szabott ki, míg K. Attila – aki a 25 millió forintos nyomravezetői díjért feladta őket – fegyveres rablásért három évet kapott.

H.-t úgy ítélte el a bíróság, hogy közvetlen tárgyi bizonyíték nem volt ellene. K. Ede önként beismert több más, súlyos fegyveres rablást, amivel igazolni akarta, hogy nem volt oka a durva támadásra. Másodfokon helybenhagyták K. Ede büntetését, míg H. László esetében új eljárás lefolytatására utasította az ítélőtábla a Fővárosi Bíróságot.

K. Ede már két és fél éve töltötte az életfogytig tartó büntetését, amikor 2007. február 19-én őrizetbe vettek két férfit, N. Lászlót és W. Róbertet a veszprémi postásgyilkossággal kapcsolatban, és kiderült: nem az elítélt férfiak, hanem ők követték el a móri gyilkosságot is.

Nagy lakásán megtalálták azt a Scorpio típúsú géppisztolyt, amely megegyezett a móri bankban életeket kioltó fegyverrel. Lefoglaltak egy pisztolyt is, amiről megállapították, azzal oltották ki a bankban szolgálatot teljesítő biztonsági őr életét.

Nagy. 2007 júliusában a cellájában öngyilkosságot követett el. W. Róbertet az elsőfokú bíróság 2008 decemberében életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte azzal, hogy legkorábban 30 év letöltése után bocsátható szabadlábra. Az ítéletet a másodfokú bíróság súlyosbította, 40 évre emelte a minimálisan letöltendő büntetést.

A bíróság hét évvel a vérengzés után mentette fel K. Edét a móri vádak alól,

de a többi súlyos bűncselekmény miatt 18 évnyi börtönre ítélte – 2020. június 1-jén szabadult a Kozma utcai gyűjtőfogházból. Az akkor 45 éves férfi neve a móri bankrablással összefüggésben vált ismertté. Az újságírók kérdéseire csak egy nagyon rövid választ adott. „Sokkoló, kicsit több volt, mint ami jólesett” – fogalmazott.

K. Ede és H. László a móri mészárlás miatt indított tárgyalássorozat elején valamennyi bűncselekményük elkövetését elismerték – kivéve a móri mészárlást.

H. Lászlót 2008 októberében a Fővárosi Bíróság felmentette a nyolc halálos áldozatot eredményező móri bankrablás vádja alól, ugyanakkor más bűncselekmények és rablások miatt 17 év szabadságvesztésre ítélte, majd a Fővárosi Ítélőtábla 15 évre enyhítette a büntetését. A börtönben nevet változtatott, 2018-ban szabadult.

Ajánljuk még