logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bicikliző T-Rex, örömittas bocilány, vágtázó huszárok – mutatjuk a Giro d’Italia magyarországi rajtjának legkülönlegesebb pillanatait

| Szerző: hirado.hu
Az egész világot lenyűgözte a Giro d’Italia magyarországi Nagy Rajtja – a versenyzők és a szervezők is kiemelték a profi szervezést és a szurkolást. A drukkerek elképesztő hangulatot teremtettek, voltak köztük olyanok is, akik színes, ötletes és vicces jelmezben buzdították a kerékpárosokat. A hirado.hu ezeket gyűjtötte össze.

A háromnapos hazai kerékpáros fesztivál első két napja is hatalmas sikerként könyvelhető el, az utak mellett tomboló embertömeg jól jelezte, hogy nem csak egy szűk réteget mozgat meg a kerékpársport.

Az első versenynap eseményeiből kiemelkedett az a huszárroham, amelyet a martonvásári Szent László Huszáregyesület tagjai rögtönöztek a futam martonvásári szakaszánál. A lovasok óriási vágtával jelentek meg a mezőny mellett és hosszú métereken át tartották a lépést a sportolókkal, az élen haladó huszárkapitány, Varga Ferenc pedig kivont szablyával irányította a rohamot.

Nagy sikert aratott a Lovasberényi Róna József Művelődési Ház és Könyvtár hivatalos közösségi oldalának bejegyzése szerint a településen szobabicikliző T-Rex, valamint a flamingóplüssel rohanó bocilány is.

Az első versenynap 195 kilométeres távja után a sportolók rendesen elfáradtak, ezt bizonyítja az eredményhirdetésen történt kellemetlen baki is. A szakaszt a holland Mathieu van der Poel nyerte, aki a pódiumon előbb vállon lőtte magát a pezsgősdugóval, aztán lefröcskölte az arcát, viszont volt oka és ereje mosolyogni, hiszen sikerrel nyitotta a 2022-es Giro d’Italiát, az összetettben pedig továbbra is az élen áll.

Sosem nevettem még ennyit verseny közben, és ez teljes egészében a magyar szurkolóknak volt köszönhető. Olyan jelmezeket láttunk az utak mentén, hogy nem is akartunk hinni a szemünknek, hihetetlen volt a hangulat és a lelkesedés megint. Mindenkitől azt hallgattam a három nap alatt, hogy az utóbbi évek legjobb »nagy rajtját« rendeztük meg, és ez egyértelműen a magyar embereknek köszönhető” – mondta a verseny után az összetettben jelenleg a 40. helyen álló Valter Attila, aki lelkesen azt is hozzátette, hogy számára az első három versenynap az ünneplésről szólt.

A drukkerek a harmadik etapot sem hagyták esemény nélkül. Amerre a karaván elhaladt, a települések mind kitettek magukért. Volt, ahol még az út menti fákat is rózsaszínbe öltöztették, és a kreativitás nem ismert határokat. Keszthelyen a Festetics-kastély előtt élőképben egy gigantikus rózsaszín kerékpárt jelenítettek meg a helyiek, amelynek a kerekei forogtak.

Az út mellett pedig feltűnt a Marvel-filmekből ismert Flash karaktere is, akinek a szánját terepjáróval húzták végig a füvön.

Megtiszteltetés volt itt lenni és nyerni. Hihetetlen volt az utolsó szakasz, a közönség pedig zseniális. Az emberek szeretik a kerékpársportot, a Girót és a Nagy Rajtot” – fogalmazott Giro d’Italia harmadik, utolsó magyarországi szakaszát követően az etapgyőztes Mark Cavendish, David Lappartient. A Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) elnöke pedig arról beszélt, hogy a hét vége eseményeinek tükrében a jövőben akár a Tour de France rajtjának magyarországi megrendezését is elképzelhetőnek tartja.

A 105. Giro d’Italia résztvevői a hétfői szünnap után kedden már Szicíliában folytatják: az Avolából induló 172 kilométeres szakasz az Etnán hegyi befutóval zárul. A 3445,6 kilométer össztávú viadal május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Ajánljuk még