logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Áder János: A magyar érdekek és értékek képviseletére vállalkoztam

| Szerző: hirado.hu
Kétszer ötéves ciklus után hétfőn távozik posztjáról Áder János köztársasági elnök. Az államfő úgy véli: főbb vállalásait teljesítette, hiszen a magyar érdekek és értékek képviseletére vállalkozott – fejtette ki a Magyar Nemzetnek adott interjújában. De beszélt egyebek mellett emlékezetes találkozóiról, a magyar katonáknak főzött halászléról és jövőbeni terveiről – közölte az M1 Híradó.

Tíz év után nyugodt szívvel hagyja el a Sándor palotát, hiszen főbb vállalásait teljesítette Áder János – ezt mondta a leköszönő köztársasági elnök a Magyar Nemzetben megjelent interjújában.

Az államfő egyebek mellett beszélt az elnöksége alatt kirobbanó járványról, amiről azt monda, a koronavírusra nem lehetett felkészülni. Jó ideig eltartott, amíg a védőoltásokhoz szükséges vakcinákat kifejlesztették. Mostanra azonban alkalmazkodtunk a vírushoz. Az oltások és az átfertőződés következtében védettebbé is váltunk.

De szóba került az orosz-ukrán háború is, amit egyértelmű agressziónak tart.

Álláspontja szerint

nekünk szomszédos országként, amelynek jelentős számú kisebbsége él a háború sújtotta területeken, az az érdekünk, hogy minél előbb megállapodjanak a hadban álló felek

– mondta.

A 2012-ben megválasztott köztársasági elnök a magyar érdekek és értékek képviseletére vállalkozott.

Mint minden szakmának, ennek is megvannak a nehézségei, és a gyalázkodás, a méltatlan támadás mindenkinek rosszulesik. De egy politikusnak csak arra kell figyelnie, hogy az a döntés, amit meghozott, emberileg, erkölcsileg és jogilag helyes-e – tette a hozzá Áder János.

Az elmúlt tíz évben minden olyan missziót meglátogatott, amelyikben jelentős számú magyar katona teljesített szolgálatot. Ezek közül a legnagyobb és legemlékezetesebb  az afganisztáni volt. A köztársasági elnök felidézte, hogy karácsony előtt történt a látogatás, amikor is csaknem 120 liter halászlevet főzött a külföldön teljesítő katonáknak.

A köztársasági elnök öt alkalommal találkozott Ferenc Pápával. Azt mondta: Az első látogatásra egy palack vizet vitt a Szentatyának az egyik legismertebb magyar forrásból.

Áder János jövőbeni terveiről is beszélt. Azt mondta, két alapítványával kíván foglalkozni. A Regőczi István alapítvány nem egyszerűen segítséget nyújt a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyerekeknek, fiataloknak, hanem a diploma, illetve a szakma megszerzéséig támogatja őket.

Hasonlóan fontos számára a Kék Bolygó Alapítvány, amely induló startupokat támogat. A fejlesztési ötletek  között szerepel például a műanyag hulladékok feldolgozása, a gumi újrahasznosítása, az öntözési technológiák korszerűsítése, a föld termőképességének megóvása. Áder János folytatja a környezetvédelmi internetes podcastját, amelyben a vendégeivel beszélget a klíma és környezetvédelemről.

Kétszer ötéves ciklusa után Áder János hétfőn távozik posztjáról.

Ajánljuk még