logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Miniszterelnök: Május vége előtt megalakulhat az új kormány, mélyreható változás következik

| Szerző: hirado.hu
Egy veszélyes világ köszöntött ránk, ezek a veszélyek együtt jelentkeznek, olyan kormányt kell alakítani, amely ezekkel szemben képes megvédeni Magyarországot – mondta el a kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Itt hallgathatja vissza a beszélgetés vonatkozó részét

 

Az új kormány megalakulásával kapcsolatban is kérdezték a miniszterelnököt a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor elmondta: A kereszténydemokrata, nemzeti kormányok annak fényében alakulnak meg, hogy megpróbálják megérteni, milyen kihívások várnak Magyarországra.

A miniszterelnök elsőként említette a migrációt és a déli határon fokozódó nyomást. Kifejtette:

„Az oroszok elleni embargóval kizárjuk a világpiacról az orosz gabonát, a háború miatt kiesik az ukrán gabona, éhínség lesz számos olyan területén a világnak, ahonnan eddig is migránsok érkeztek Európába” és ez is növeli a migrációs nyomást. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy azt szeretné, ha Magyarország képes lenne megvédeni saját magát és ellen tudna állni a migránsok nyomásának.

A második nagy kihívás a világjárvány Orbán Viktor szerint. „A pandémia még nem ment el, és kiderült hogy nem vagyunk fölkészülve, az egész világ nincs fölkészülve egy ilyen típusú járványra. Ha egy új jön, arra is föl kell készülni, tehát a pandémia kérdésköre is része marad a gondolkodásnak és a kormányzati munkának.”

A harmadik veszélyként a kormányfő a háborút említette.

„Egy veszélyes világ köszöntött ránk, ezek a veszélyek együtt jelentkeznek, olyan kormányt kell alakítani, amely ezekkel szemben képes megvédeni Magyarországot”

– jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök elmondta, hogy minden miniszterrel és kormánytaggal négy évre állapodik meg. A munkájukat megköszönte, és büszke arra, hogy velük dolgozhatott. Az új kormányban való részvételre nem jelent jogalapot, hogy valaki az előző kormánynak is tagja volt, „annak a történetnek vége van és egy új történet kezdődik”.

„Ez nem állás, … hanem hivatás meg szolgálat, és amilyen kihívások jönnek, aszerint kell majd, az arra adandó válaszok szerint szolgálni a hazát. Ezért

jelentősen át szeretném alakítani a kormány szerkezetét, teljesen más kormányzati vagy miniszteri szerkezetben állunk föl, mint ahogy korábban ezt a választópolgárok megismerhették, 

sok új embert akarok behozni, tehát nagyon sok és mélyreható változás következik, mint ahogy a világban is sok és mélyreható változás következett be, és ehhez Magyarországnak alkalmazkodni kell. Első helyen a kormányzati szerkezetnek, második helyen pedig a személyzeti döntéseknek” kell lenni – fogalmazott a kormányfő.

A miniszterjelöltekkel folytatott tárgyalásokról szólva Orbán Viktor elmondta, hogy van, akivel sikerült már megállapodnia és van, akivel még tárgyal. Ez a munka óriási felelősséggel jár, de büszkeséget is hoz magával, hogy valaki a magyar kormány munkájában részt vehet. A miniszterelnök elmondta, hogy ő így érez, és ezt várja minisztereitől is.

A magyar jobboldalon annyi politikai tehetség van, hogy két vagy három komplett kormányit is ki lehetne állítani, de nem ez a kérdés, hanem az, hogy „arra a feladatra, ami a következő négy évben Magyarország előtt áll, arra megtaláljuk-e, megtalálom-e a megfelelő embereket”.

Orbán Viktor elmondta, hogy május 16-án szeretne miniszterelnöki esküt tenni, majd ezután 7–8 nappal, a következő parlamenti ülésen „valamikor huszadika és harmincadika között” mutatja be az új kormány tagjait.

Ajánljuk még