logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter: Felelősen nem támogatható Brüsszel olajembargós terve

| Szerző: hirado.hu
A külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalára feltöltött videójában beszélt a brüsszeli szankciós csomagról és hazánk ellátásbiztonságáról.

Szijjártó Péter videójában elmondta: Brüsszel hatodik szankciós csomagja orosz és belarusz cégeket és személyeket, illetve termékeket is érint. Ezek hatékonyságáról ugyan lehet vitatkozni, de együtt lehet velük élni.

Ugyanakkor ez a csomag az Európába irányuló orosz kőolajszállítások betiltásáról is rendelkezik. Ez hazánk tekintetében a jövő év végét jelentheti. Magyarország energiaellátása jelenleg biztosított, de a szankciós csomag hazánk energiabiztonságát teljesen lerombolná.

Ezen szankciós csomag nyomán a hazai gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése lehetetlenné válna.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ez nem politikai akarat vagy szándék kérdése, hanem egyszerűen fizikai, földrajzi és infrastrukturális valóság. Magyarország Oroszországtól tud importálni és orosz kőolajat tud feldolgozni.

Magyarország ezért ebben a formában nem támogatja ezt a szankciós csomagot. Csak akkor, amennyiben a kőolajszállítások nyomán hazánk energiabiztonsága továbbra is fennáll, akkor áll módunkban támogatni a csomagot – jelentette ki Szijjártó Péter.

„Ez a csomag ebben a formájában felelősen nem támogatható”

– fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Ajánljuk még