logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ma 75 ezren vizsgáztak közép- és emelt szinten matematikából

| Szerző: hirado.hu
Folytatódik az érettségi: ma csaknem 75 ezren vizsgáznak közép- és emelt szinten matematikából. A vizsga reggel 9-kor kezdődött, a feladatlapokat pedig hajnalban szállították ki az iskolákba. A legtöbb diák még az utolsó percekben is gyakorolt, illetve ismételt, de olyanok is voltak, akik magabiztosan hátradőltek, mert szerintük már nem az utolsó perceken múlik a siker.

Ellenőrizték a feladatlapok számát és a csomagolást is a Soproni Járási Hivatalban. A kérdéssorok már hétfőn megérkeztek, de a vizsga reggeléig elzárva kellett őrizni azokat. Németh Ádám, a hivatal vezetője elárulta, hogy tűzbiztos ajtó mögött tárolták, zártan ezeket a feladatsorokat. Ügykezelői vizsgával rendelkező kollégák adták át az intézmények részére reggel 6 órától az érettségi tételeket.

Az írásbeli feladatlapok tartalmát a nyilvánosság elől a vizsgák előtt és alatt is óvni kell a diákok egyenlő esélyeinek biztosítása érdekében – hívta fel a figyelmet az Oktatási Hivatal (OH) keddi, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az érettségiztető középiskolák és a járási hivatalok körültekintő védelmi intézkedéseket tesznek, hogy az írásbeli vizsgák befejezéséig a feladatok ne kerüljenek nyilvánosságra – írta az OH, hangsúlyozva, hogy ha valaki a feladatsorokat a vizsga ideje alatt nyilvánosságra hozza, növeli annak kockázatát, hogy valamely vizsgázó jogosulatlan előnyhöz jut.

 A most érettségiző tanulók a járvány miatt csaknem másfél évig online tanultak. A tanárok szerint ezért a szokottnál is intenzívebben kellett a jelenléti vizsgára készülniük.

„Mi próbáltunk mindent megtenni annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzuk ki ebből a fajta oktatási formából, de azt tudjuk, hogy ez nem száz százalék, ezért próbáltuk ebben az évben kicsit még jobban elmélyíteni a tudást, és a hiányosságokat kiküszöbölni” – mondta Nagy Csaba, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium igazgatója.

A debreceni Szent József Gimnázium érettségizői is azt latolgatták, hogy milyen feladatok lehetnek. „Biztos, hogy lesz benne logaritmus, attól egy kicsit félek, mert azt ugye tavaly tanultuk, akkor online oktatás volt, kicsit homályos volt nekem” – mondta egyikük.  „Remélem, hogy sikerülni fog, a többségünk nagyon sokat készült rá. Meglátjuk, hogy milyen feladatsorokat kapunk” – tette még hozzá.

Matematikából országszerte mintegy 69 ezren vizsgáztak középszinten. A középszintű vizsga 180 percig tartott és két feladatlapot kellett megoldani. Az első 10-12 kérdés a definiciókról, az alapfogalmakról és összefüggésekről szólt, a másodikon pedig összetett feladatokat kellett megoldaniuk a diákoknak. Emelt szinten több mint ötezren vizsgáztak, nekik 240 perc alatt kellett megoldaniuk a feladatokat.

Az érettségik szerdán történelemből az írásbeli feladatokkal folytatódnak.

Ajánljuk még