logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Minden, amit az új Országgyűlés megalakulásáról tudni kell

Szinte napra pontosan egy hónappal a választás után hétfőn megalakul az új országgyűlés. Az ünnepség 11 órakor kezdődik. Beszédet mond a köztársasági elnök, a korelnök, valamint a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Ezután a képviselők esküt tesznek, az államfő pedig javaslatot terjeszt be a miniszterelnök személyére. Megválasztják a parlament elnökét, alelnökeit és jegyzőit is. Az új parlament alakuló ülését az M1, a Duna és a Kossuth Rádió élőben közvetíti.

„Hatalmas győzelmet arattunk” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a választások éjszakáján. A kormányfő hangsúlyozta: 2010 óta a győzelem szinte minden lehetőségét kimerítették – hangzott el az M1 Híradójában.

„Nyertünk 2010-ben még a régi, kétfordulós rendszerben. Nyertünk 2014-ben, amikor önállóan hívtak ki bennünket az ellenzéki pártok. nyertünk 18-ban, amikor részleges összefogást hajtottak végre, és nyertünk 2022-ben, amikor teljes volt az összeállás velünk szemben” – mondta Orbán Viktor.

Kapcsolódó tartalom

„Soha nem gondoltuk volna, hogy ez lesz az eredmény” – reagált a kormánypártok negyedik kétharmados sikerére a baloldal bukott miniszterelnöke-jelöltje Márki-Zay Péter, aki mögül már az eredmény pillanatában kihátrált szinte a teljes ellenzék. Legfőbb iránymutatójuk pedig Gyurcsány Ferenc a DK elnöke volt.

Megbukott a Hadházy-modell

Miközben a baloldalon azonnal megindult a visszalépők mandátumáért folytatott küzdelem, a pártok egymást és javarészt Márki-Zay Pétert okolták a bukásért.

Kapcsolódó tartalom

A botránypolitizálásáról elhíresült Hadházy Ákos odáig ment, hogy saját modelljét akarta rákényszeríteni az ellenzéki pártokra, miszerint ne vegyenek részt a parlament alakuló ülésén és bojkottálják a bizottsági helyek elosztását is. De egy idő után mögüle is kihátrált a baloldal. Így a belső civakodások és üzengetések tovább folytatódnak, miközben a Hadházy-modell megbukott.

Orbán Viktor negyedszer alakíthat kabinetet egymás után

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában pénteken fogadta, majd pedig felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktort. A miniszterelnök immár negyedszer alakíthat kabinetet egymás után, mögötte pedig ott lesz majd a Fidesz–KDNP kétharmados többsége.

Kapcsolódó tartalom

A kormánypártoknak 135, a baloldali összefogásnak 57, a Mi Hazánk Mozgalomnak 6, a Magyarországi Németek Önkormányzatának pedig 1 mandátuma lesz.

Hétfőn alakul meg az új Országgyűlés

Az új Országgyűlés hétfőn 11 órakor alakul meg. Az alakuló ülésen beszédet mond a köztársasági elnök, a korelnök, valamint a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke. Ezt követően a képviselők esküt tesznek, az államfő pedig javaslatot terjeszt be a miniszterelnök személyére. Megválasztják a parlament elnökét, alelnökeit és jegyzőit is. Az ünnepélyes eseményt az M1, a Duna és a Kossuth Rádió élőben közvetíti.

Ajánljuk még