logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megalakult az új Országgyűlés

| Szerző: hirado.hu
Letették esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők hétfőn, ezzel megalakult az új parlament, a 2018-ban alakult kormány megbízatása pedig megszűnt, ügyvezetőként folytatja munkáját.

 

Az új Országgyűlés alakuló ülését Áder János köztársasági elnök megnyitotta.

Áder János a Himnuszt követően elmondta, hogy törvénynek megfelelően az alakuló ülésig 199 képviselőből, mind a 199 képviselő benyújtotta megbízó levelét.
Az alakuló ülést Turi-Kovács Béla korelnök vezeti le.

A Himnuszt éneklik az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2022. május 2-án. Középen Áder János köztársasági elnök. MTI/Koszticsák Szilárd

„Ma csak két békepárti vezető van Európában”

Turi-Kovács Béla korelnök ismertette a korjegyzők névsorát, majd felkérte Dúró Dóra és Nacsa Lőrinc képviselőket, hogy segítsék az ülés levezetését.

Az Országgyűlés korelnöke, Turi-Kovács Béla szerint „a jelen időszak sok szempontból rendkívüli”, ezért arra jutott, hogy a köszöntőn kívül mást nem illik és nem is volna hasznos. Mint mondta, a politikai beszédet, az iránymutatást ezért a régi-új miniszterelnöktől várja

„Vitathatatlan, hogy a képviselőválasztáson egyértelműen a polgárok arra szavaztak, hogy a 12 éve elkezdődött, és az ellenzék által annyit gúnyolt Nemzeti Együttműködés Rendszerét folytatni kell. Világosan állást foglaltak arról is, hogy Magyarország a háborút elutasítja, a béke pártján áll”

– fogalmazott, megjegyezve, hogy az országgyűlés az elmúlt időszakban „vitathatatlanul tiszta és szabad volt”.

Turi-Kovács Béla szerint Európában ma két látható békepárti vezető van, az egyik Ferenc pápa, a másik Orbán Viktor. Hozzáfűzte azt is, hogy megvannak a módszerek, a lehetőségek, a szándék és az akarat arra, hogy Magyarország növekedő, erősödő ország legyen. Turi-Kovács Béla Isten áldását kérte a köztársasági elnökre, a miniszterelnökre és az Országgyűlés valamennyi tagjára.

Az Országgyűlés alakuló ülése. Fotó: hirado.hu

A képviselők többsége elfogadta az alakuló ülés napirendjét

Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke elmondta, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a Választási Iroda elnöke az új Országgyűlés alakuló ülésén számol be az Országgyűlésnek a választások törvényességéről.

Kiemelte, hogy a NVB az országgyűlési képviselők általános választásán a már korábban alkalmazott jogszabály szerint járt el.

A választások fennakadások nélkül a jogszabályoknak megfelelően kerültek lebonyolításra

Nagy Attila Mihály, a Nemzeti Választási iroda elnök elmondta, hogy a választások hivatalos honlapját az elmúlt másfél évben teljesen átalakították. Az internetes tájékoztatás a választás napjától fennakadás nélkül üzemelt.

A választási bizottságok közel 50 ezer választott és 40 ezer delegált részvételével működtek. A választások fennakadások nélkül a jogszabályoknak megfelelően kerültek lebonyolításra.

Tájékoztatása szerint a területi és az egyéni választókerülti irodák közreműködésével kiértékelik majd a választást,  a választópolgárok száma hét egyéni választókerületben több mint 20 százalékkal meghaladta az országos átlagot, ennek fényében fogják benyújtani a jövőben a módosító javaslatokat.

Mandátumvizsgálat és 20 perc szünet kezdődik

Az Országgyűlés határozatképes

Az Országgyűlés igazolta az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi szószolók mandátumát 196 igen szavazattal. Három képviselő nem volt jelen, így nem szavazott. Ezt követően olvassák fel a képviselők névsorát.

Az Országgyűlés alakuló ülése. Fotó: hirado.hu

A képviselők ünnepélyes eskütétele következik

A korelnök felolvasta az eskü szövegét, melyben a képviselők felesküdnek, hogy az Alaptörvényben leírtakat betartják, és másokkal is betartatják.

Képviselők esküt tesznek az Országgyűlés alakuló ülésén 2022. május 2-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az eskütételt követően Turi-Kovács Béla bejelentette, hogy az új Országgyűlés megalakult

Az újonnan megalakult Országgyűléssel pedig a kormány megbízatása megszűnt. Az Alaptörvény 22. cikk első bekezdése alapján az új kormány megalakulásáig a jelenlegi kormány hivatalban marad, és gyakorolja mindazokat a jogokat, amelyek a kormányt megilletik, nemzetközi szerződés kötelező hatályát azonban nem ismerheti el, és rendeletet csak törvény kifejezett felhatalmazása alapján, halaszthatatlan esetben alkothat.

Az ünnepélyes eskütételt követően a Momentum képviselői elhagyták az üléstermet, továbbá is DK kivonult.

A köztársasági elnök megtartja beszédét az ünnepélyes eskütételt követően

Áder János: Minden vitán felül áll az új Országgyűlés és a kormány legitimációja

A magyar választók április 3-án döntöttek arról, mely pártokra háruljon a kormányzás felelőssége és melyek vonuljanak ellenzékbe – fogalmazott beszédében Áder János köztársasági elnök. Az államfő megjegyezte, először fordult elő Magyarország történetében, hogy két pártszövetség mérkőzött meg egymással. Hangsúlyozta:

Az emberek döntése világos, egyértelmű és kétségbevonhatatlan, politikailag és jogilag pedig megkérdőjelezhetetlen.

„Az új Országgyűlés és a leendő kormány legitimációja minden vitán felül áll”

– fogalmazott. Elmondta, Magyarország alaptörvénye alapján a miniszterelnök személyére az államfő tesz javaslatot, így felkérte Orbán Viktort, aki ezt elfogadta. Javasolta, hogy az Országgyűlés Orbán Viktort válassza meg ismét kormányfőnek.

Áder János hangsúlyozta: a következő években nemet kell mondani a békétlenségre, a hazugságra, a demagógiára, az elvtelenségre, az alpári beszédre, ugyanakkor arra biztatta a képviselőket, hogy mondjanak igeneket a nemzeti érdekekre, az ország gyarapodására, a magyarok biztonságára, az érveket érvekkel ütköztető vitákra, valamint örüljenek a közös sikereknek.  Ezek közül példaként hozta fel egyebek között az infrastrukturális fejlesztéseket, a felújított egészségügyi intézményeket, az új sportlétesítményeket és a sikeresen megrendezett sporteseményeket.

„Jó lenne, ha mindenki tudna örülni a mások sikereinek. Jöjjenek minél többen Budapestre, nézzék meg a felújított Operaházat, nézzék meg a Magyar Zene Házát”. A fővárosban élőket pedig arra biztatta, hogy látogassanak vidékre és a határon túlra, mert akkor láthatják közjavaink gyarapodásának bizonyítékait. „Ismerjék meg az ott élők hagyományait, tapasztalják meg, hogy mit jelent földet művelni. Tapasztalják meg, mit jelent vidéki értelmiségiként vagy vállalkozóként boldogulni” – fogalmazott az államfő.

Kitérve a világpolitikai helyzetre, Áder kiemelte: az orosz-ukrán háború az egész világon mindent megváltoztatott, pedig korábban – látva a kezdeti gazdasági adatokat – még joggal bizakodhattunk, hogy túl leszünk a járvány okozta gazdasági nehézségeken. Jelenleg azonban mind a kormányok, mind a vállalkozások számára komoly fejtörést okoz, hogy az energia ára a sokszorosára nőtt, az eszköz- és készlethiány riasztó méretűvé vált. A magas infláció növekvő társadalmi feszültséget és politikai robbanást okozhat – fűzte hozzá Áder János.

Oroszország is Ukrajna meghatározó szereppel bír az világ élelmiszerpiacán. Tizenhat afrikai ország búzabehozatalának fele a háborús övezetből érkezett.

Nehéz évek várnak ránk – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök. A koronavírus-járvány még mindig itt van velünk, a háború pedig úgy tűnik, hogy elhúzódik, és egy gazdasági válság van kibontakozóban. Ezért az új kormánynak minden válságkezelési tapasztalatára szükség lesz.

A választói felhatalmazás világos, a kihívás pedig emberes – tette hozzá. Soha ne feledjék, a haza minden előtt – zárta beszédét Áder János.

Áder János köztársasági elnök beszédét követően a nemzeti és történelmi zászlók kivonulása előtt felállva tisztelgett a Ház.

Orbán Viktor: Megalakultunk

Folytatódik az ülés

Egyedül Hadházy Ákos nem tett esküt

Az esküokmányok szabályszerűek voltak – közölte Ágh Péter (Fidesz) képviselő. Hadházy Ákos független képviselő nem tett esküt, így nem vehet részt az üléseken és a bizottságok munkájában.

Ezt követően Koncz Zsófia ismertette a frakcióvezetők személyét:

  • A Fidesz Magyar Polgári Szövetség 117 fős frakciójának vezetője Kocsis Máté,
  • A Kereszténydemokrata Néppárt 18 fős frakciójának vezetője Simicskó István,
  • A Demokratikus Koalíció 15 fős frakciójának vezetője Gyurcsány Ferenc,
  • A Jobbik Magyarországért Mozgalom 10 fős frakciójának vezetője Jakab Péter,
  • A Momentum Mozgalom 10 fős frakciójának vezetője Fekete-Győr András,
  • A Magyar Szocialista Párt 10 fős frakciójának vezetője Tóth Bertalan,
  • A Párbeszéd Magyarországért 6 fős frakciójának vezetője Tordai Bence,
  • A Mi Hazánk 6 fős frakciójának vezetője Toroczkai László,
  • Az LMP – Magyarország Zöld Pártja 5 fős frakciójának vezetője Ungár Péter.

Megkezdődött a házelnök megválasztása

Az Országgyűlésről szóló törvény 6. paragrafusának 2. bekezdése alapján közös jelölés hiányában a legnagyobb létszámú képviselőcsoport, tehát a Fidesz jogosult indítványt tenni a házelnök személyére vonatkozóan.

Turi-Kovács Béla elmondta, hogy az erre vonatkozó jelölést megkapta, és kezdeményezte, hogy az Országgyűlés Kövér Lászlót válassza meg házelnökké.

Kövér László a házelnök

A szavazatszámláló bizottság megállapította, hogy a szavazás érvényességét befolyásoló esemény nem történt. A titkos szavazáson 185 képviselő a szavazólapot felvette. Az érvénytelen szavazatok száma 2, az érvényes szavazatok száma 183, ebből igen szavazatok: 170, nem szavazatok 13, tartózkodó szavazat nem volt – mondta Turi-Kovács Béla.

Ezek alapján a korjegyzők megállapították, hogy az Országgyűlés elnökének megválasztása érvényes és eredményes volt.

Kövér László ünnepélyes esküt tett a képviselők előtt. A házelnök aláírta az esküokmányokat is.

Kövér László, az Országgyűlés titkos szavazással megválasztott elnöke aláírja az eskü szövegét az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlementben 2022. május 2-án. Az egyedüli jelöltre érvényes szavazatot 183 képviselő adott le, közülük 170-en igennel, 13-an nemmel szavaztak. MTI/Koszticsák Szilárd

Kövér László ezt követően kezdeményezte, hogy hat alelnököt és 12 jegyzőt válasszanak. Az Országgyűlés hat alelnöke Jakab István (Fidesz), Lezsák Sándor (Fidesz), Latorcai János (KDNP), Oláh Lajos (DK), Dúró Dóra (Mi Hazánk Mozgalom), a törvényalkotásért felelős alelnök pedig Hende Csaba (Fidesz) lesz.

Kövér László: ma jobb a nemzet helyzete, mint a rendszerváltozás óta bármikor

Tagadhatatlan, mert a tények igazolják, hogy nemzetünk, társadalmunk, családjaink állapota, helyzete, boldogulási esélyei ma jobbak, mint a rendszerváltozás kezdete óta bármikor – jelentette ki Kövér László miután ismét megválasztották az Országgyűlés elnökének.

A házelnök köszöntőjében kiemelte: a választás eredményének alakulását legerőteljesebben éppen ez határozta meg.

Hangsúlyozta: Magyarország ma egy erős, emelkedő pályán mozgó, tekintéllyel bíró ország, amely minden polgárának élhető otthont biztosít és amelyet az európai politikában senki nem hagyhat számításon kívül.

Ugyanakkor a veszélyek korát éljük, és mindazt, amit az elmúlt 32 év munkájával elértünk, ma újra veszély fenyegeti: pénzügyi-gazdasági válság, illegális migráció, világjárvány és a szomszédban dúló háború – magyarázta Kövér László.

Kövér László, az országgyűlés újraválasztott elnöke ismertette, hogy a Háznagy személyére az Országgyűlés elnöke tesz javaslatot. Ennek alapján pedig Kövér László kezdeményezte, hogy az országgyűlés Mátrai Márta képviselőt válassza Háznaggyá.

A Háznagy tisztségének személyéről pedig a Házbizottsági meghallgatás után határoz az Országgyűlés

Háznaggyá választották Mátrai Mártát

A házbizottsági ülés után összesen 145 igen szavazattal háznaggyá választották Mátrai Mártát.

Ezt követően a bizottsági tagokról szavaznak

Kövér László javaslatot tett az országgyűlési bizottságok létrehozására, valamint a bizottsági tagok megválasztására.

Miután az Országgyűlés név szerint szavazott a bizottsági tagokról Kövér László sok sikert kívánt a bizottságok tagjainak munkájához.

Az Országgyűlés a Szózat eléneklése után munkáját befejezte.


Szinte napra pontosan egy hónappal a választás után hétfőn megalakul az új országgyűlés.

Leteszik ma esküjüket az áprilisi parlamenti választáson mandátumot szerzett képviselők az Országgyűlésben. A törvényhozás alakuló ülésén az államfő ötödik alkalommal kéri fel kormányalakításra Orbán Viktort, a Fidesz–KDNP listavezetőjét. Az új Fidesz–KDNP frakcióról Semjén Zsolt, a KDNP elnöke osztott meg képet:

Orbán Viktor ötödik alkalommal, egymás után pedig negyedszer alakíthat kormányt

Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában pénteken fogadta, majd pedig felkérte az új kormány megalakítására Orbán Viktort. A miniszterelnök immár negyedszer alakíthat kabinetet egymás után, mögötte pedig ott lesz majd a Fidesz–KDNP kétharmados többsége.

Cikkünk frissül!

Ajánljuk még