logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Néhány jótanács, ha jól akarsz felkészülni az érettségire

| Szerző: hirado.hu
Hétfőn kezdődik az érettségi vizsgaidőszak. A járvány miatt a végzős középiskolások az elmúlt évhez hasonlóan idén is írásban adnak számot tudásukról, mégpedig az egészség védelmét szolgáló biztonsági intézkedések szigorú betartása mellett. Hogy hogyan győzhetik le a diákok a vizsgadrukkot, arról Földi Rita klinikai szakpszichológus adott tanácsokat a végzős diákoknak.
„A vizsgadrukk és a teljesítményszorongás teljesen természetes dolog, mindenkiben kialakul. Ez fajta a szorongás a számonkérés felé közeledve fokozatosan növekszik, hiszen már hetekkel az esemény előtt elindulnak azok a bizonyos jó szándékú figyelmeztetések, amelyek fokozzák ezt hangulatot” – mondta Földi Rita.
A klinikai szakpszichológius úgy fogalmazott, hogy a szorongás alól nem tudunk kibújni, de fontos, hogy kezelni és csökkenteni tudjuk.
Önmagában a szorongástól nem kell tartani, csupán át kell formálni olyanná, hogy a teljesítményt növelje, ne pedig az ellenkező hatást váltsa ki. Ezt különféle módszerekkel könnyen el tudjuk érni” – tette hozzá a szakember.
Földi Rita szerint kifejezetten megnyugtató, ha

a számadás előtt tudunk relaxálni, zenével például és különböző légzéstechnikai gyakorlatokkal. Kiemelten fontos a pihenés is, az pedig, hogy a vizsga előtt nem alszunk, kifejezetten rontja a másnapi teljesítményt.

Legalább hét-nyolc óra alvás mindenképpen szükséges, nem célszerű úgy vizsgázni menni, hogy még közvetlenül előtte éjszakába nyúlóan megosztjuk a félelmeinket, tanulunk, vagy rákérdezünk bizonyos dolgokra, mert pontosan a nem kívánt hatást érjük el” – mutatott rá Földi Rita.
A szorongást nagyon jól oldja a tevékenység, főleg, ha az fokozott fizikai igénybevétellel jár együtt, a sport, a gyaloglás és a biciklizés, a komforthelyzetből való kilépés mind segíthet azt kiadni. A szakorvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a túlzott koffeinfogyasztás, a kávé és az energiaital sem tesz jót a vizsga előtt, mivel fokozza az adrenalint és ezáltal a nyugtalanságot.

Az érettségi hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel kezdődik. Idén csaknem 73 ezer végzős középiskolás vizsgázik magyarból, két év után újra maszkviselés nélkül. Ez ugyanis már nem kötelező, csak ajánlott.

Akik koronavírus-fertőzés miatt nem tudnak vizsgázni, azoknak az iskolaigazgatók engedélyezhetik a pótvizsgát, vagyis idén már nem jár automatikusan pótnap a járvány miatt.

Az érettségivel kapcsolatos minden információ megtalálható az oktatás.hu honlapon.

A címlapfotó illusztráció. (Forrás: MTI/Mónus Márton)

Ajánljuk még