logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kormány célja, hogy a rezsicsökkentést és a többi árstopot is fenntartsa

| Szerző: hirado.hu
Az árkorlátozó intézkedések több mint 5 százalékkal csökkentik az inflációt. A kormánynak családok védelmét kell előnyben részesítenie, így meghosszabbította július 1-jéig az egyes élelmiszerekre és az üzemanyagra vonatkozó árstopot – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón. Gulyás Gergely ismertette, hogy a kormány további 3,9 százalékos nyugdíjemelésről is döntött az infláció miatt, így összességében 8,9 százalékkal emelkedik a nyugdíj.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: A 2018-ban kezdődött ciklus utolsó kormányülése zajlott tegnap. A döntések egy részéről a miniszterelnök már tájékoztatást adott tegnap.

A háború növeli az árakat és az inflációt, ezzel együtt pedig növekedik az árstopok és a rezsicsökkentés jelentősége. Ha a kormány intézkedései nem lennének a magyar embereknek többet kellene fizetniük, ami magasabb inflációt eredményezne.

Az élelmiszerárstop és a benzinárstop fenntartása továbbra is indokolt, egyrészt fékezi az inflációt, másrészt védi a családokat.

A miniszter elmondta, hogy a háború nyertesei nyugaton az amerikai és arab energiacégek, azonban Magyarország ellenáll a nyomásnak és nem engedi a fogyasztókra terhelni az árnövekedést.

Újabb nyugdíjemelés érkezik

A kormányülésen a nyugdíjakról is szó esett. Az év eleji 5 százalékos emelés mellett az infláció mértéke miatt újabb 3,9 százalékos nyugdíjemelés érkezik júliustól, az előző hat hónapra pedig visszamenőleg meg fogják kapni az emelést az idősek.

Az uniós ügyekről is tárgyalt a kormány, ennek kapcsán Gulyás Gergely elmondta: vannak olyan területek, ahol Magyarország nem tud engedni már csak a választási eredmények miatt sem, hiszen a magyar emberek akarata kötelezi a kormányt.

A magyar emberek nem fizethetik meg a háború árát

A magyar emberek nem fizethetik meg a háború árát és hazánk továbbra is kimarad a háborúból. Gulyás Gergely szólt arról is, hogy a gyermekvédelmi népszavazás ügyében sem lehet engedni.

Gulyás Gergely ismertette, hogy az Európai Bizottság levelét áttanulmányozták, ennek alapján nincs akadálya a helyreállítási alapról történő megállapodásnak. Nincs olyan pont, ami feloldhatatlan problémát jelentene.

Kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a Honvédelmi Minisztérium is jelezte, hogy a magyar egészségügy készen áll arra, hogy sebesült ukrán katonák gyógyításában részt vegyen.

Gyurcsány Ferenc, mint „főnök” igazította el Fekete-Győr Andrást

A miniszter szintén egy kérdésre válaszolva úgy vélte, hogy Gyurcsány Ferenc, mint „főnök” igazította el a Vérmezőn Fekete-Győr Andrást.

Gulyás újságírói felvetésre hangsúlyozta: a benzinsapka intézkedését illetően szerinte jól döntöttek azok, akik a kormány politikáját támogatják. Kiemelte, hogy hazánk költ GDP-arányosan a legtöbbet magyar családokra. A munkához kötünk minden támogatást, ez helyesnek bizonyult, tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mikor történik meg a helyreállítási alappal kapcsolatos szerződés aláírása, elmondta: tudomásul vettük Brüsszel álláspontját, nem látunk olyan problémát Brüsszel felvetései között, amelyek ne lennének kezelhetők. Emellett vannak olyan követelések is, melyek inkább Brüsszel belső válságát jellemzik, de a magyar kormány kész az aláírásra.

A kormány eddig is segítette a benzinkutakat

Gulyás Gergely az ATV kérdésére válaszolva kifejtette, hogy a benzinárstopot továbbra is fenntartják, és nem értik az ezzel kapcsolatos kritikákat, amikor a kisebb benzinkutak is kapnak kompenzációt.

A kormány csökkentette a jövedéki adót és kompenzációt is ad a kiskutak számára, ennél többet nem lehet számukra biztosítani. Az árstop a gazdaságra és az inflációra is jótékony hatással van és a kiskutak korábbi kérését is végrehajtotta a kormány a literenkénti 20 forintos kompenzációval. A kormány mindent megtett annak érdekében, hogy a kiskutak veszteségeit kompenzálja. Gulyás Gergely kiemelte:

a kormány célja, hogy a rezsicsökkentést és a többi árstopot fenntartsa.

Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök első útja Varsóba vezet

Gulyás Gergely elmondta: a V4-ek minden tagállamának érdeke, hogy ez az együttműködés jól működjön. Bár vannak olyan pontok, melyekben nem teljes az egyetértés, a magyar–lengyel kapcsolat kulcsfontosságú. Emlékeztetett arra, hogy Novák Katalin megválasztott köztársasági elnök első útja is Varsóba vezet.

A gyermekeket érintő májgyulladás-járványról Gulyás elmondta: az Ukrajnából érkezők számára nemcsak az egészségügyi ellátást, de a szűrést is biztosítja. A politikus aláhúzta: az NNK figyeli az adatokat és három olyan európai ország van, ahol magasabbak a fertőzési adatok. Magyarország nincs közöttük.

A kormánypártoknak nincs felelőssége abban, hogy a baloldali pártok most egyből hattá akarnak válni

Arra az újságírói kérdésre, mely szerint a héten folytatódott az Országgyűlés alakuló ülésének előkészítésese Gulyás Gergely úgy reagált: Természetesnek tartjuk, hogy ha valaki munkára jelentkezik, az dolgozni akar, a baloldal számára láthatóan ez nem egyértelmű, ezért lehetnek olyan hírek, hogy nem ülnek be az alakuló ülésre.

A frakciók közötti egyeztetésekről szólva kifejtette, hogy továbbra is a kétharmad-egyharmados arányt tartja korrektnek, holott a kormánypártok nagyobb arányú győzelmet arattak. Az hogy a baloldali pártok most egyből hattá akarnak válni, abban a kormánypártoknak nincs felelőssége.

Hazánkba zavartalanul érkezik a gáz

A Gazprom Bulgáriába történő gázszállításának leállítása kapcsán a miniszter elmondta, hogy hazánkba Bulgárián keresztül is zavartalanul érkezik a gáz, Magyarország pedig a Gazprom Bankon keresztül fizet az oroszoknak.

Karácsony Gergely már foglalkozhat Budapesttel is

Karácsony Gergely azon felvetésére, amely szerint veszélybe kerül a közösségi közlekedés a fővárosban, ha a kormány nem ad plusz forrást Gulyás Gergely azt válaszolta: A fővárosnak nem sok oka lehet panaszra, ugyanis a fővárosi bevételek túlteljesültek és most, hogy a főpolgármester kiszállt az országos politikából, ráér Budapesttel is foglalkozni, így remélhetőleg sikerül megfelelő költségvetési megoldást találnia.

Nincs más hátra, mint előre, alá kell írni a megállapodást

Gulyás Gergely rámutatott: mivel július elsejével jár le a kamatstop, a két árstoppal együtt tudnak dönteni összesen három kérdésről július elseje után.

Brüsszelnek jogállamisági észrevételei kapcsán Gulyás kifejtette: válaszoltunk mindenre, nincs más hátra, mint előre, alá kell írni a megállapodást. Ha nem lesz aláírás, terv mindig és mindenre van, de azért nem számolunk ezzel, mert uniós tagok vagyunk, szövetségeseink vannak, a közösség a saját szabályait be fogja tartani – hangoztatta, hozzátéve: mi ezzel számolunk.

Magyarország hatékony zöldpolitikát folytat

Nem követné a kormány azt a divatot, hogy több tucat minisztériumot nyisson, így a környezetvédelem különféle területein sem a kormányszerkezet kérdése az, hogy jó döntéseket hozzunk – mondta újságírói kérdésre, mely a Greenpeace javaslatát vetette fel, zöldminisztériumokat szorgalmazva.

Magyarország hatékony zöldpolitikát folytat, a kibocsátásokkal kapcsolatos kötelezettségeinket betartottuk, tette hozzá Gulyás Gergely.

Megtisztelő a Vatikán támogatása

A magyar miniszterelnök és Ferenc pápa találkozóját és a pápa látogatását firtató kérdésre Gulyás Gergely úgy válaszolt: Mindig megtisztelőnek tartjuk, ha a magyar kormányfőt fogadja a pápa és annak külön örülünk kormányzati politikát vagy annak elemeit a Vatikán is példamutatónak tartja.

A baloldal kormányzásképtelensége bizonyítást nyert

Arra a kérdésre, hogy a baloldalon belül mandátumosztogatás kezdődött, a miniszter úgy reagált, hogy aki a választás előtt azt hitte, hogy a baloldal képes a kormányzásra, az most ennek a cáfolatát láthatja. A baloldal részéről egyelőre nem érkeztek konstruktív javaslatok, sokkal inkább a belső csatározásaikkal vannak elfoglalva.

Teljesítik a gázszállítást

Gulyás kifejtette: a Gazpromot illetően szerződéses partnereinket aszerint ítéljük meg, hogy teljesítik-e a megbeszélt feltételeket. A Gazprom teljesíti ezeket.

Ma nem lehet megmondani, meddig tart például a benzinárstop, a kormány a három korlátozó intézkedés kezelését a külső körülményektől teszi függővé.

A gyülekezési jog korlátozása szembemenne a magyar gyakorlattal

Az Oroszország melletti szombati tüntetésről elmondta: Magyarország elítéli az Ukrajnával szembeni orosz agressziót. A liberális jogállam klasszikus alapelve tudomásul veszi, hogy a gyülekezési jogot lehetőleg nem kell korlátozni. Az ukrán nagykövet viszont azt szeretné, ha a magyar kormány ezt korlátozza. Arra a fölvetésre, hogy Zelenszkij videóüzenetben felszólalhat-e a magyar országgyűlésben, elmondta: egyelőre nem érkezett ilyen megkeresés a magyar törvényhozáshoz.

A május 16-i héten alakulhat meg az új kormány

A Mandiner arra volt kíváncsi, hogy mikor alakul meg a kormány. Gulyás Gergely azt mondta, hogy a május 16-i héten várható.

Soha ennyien egy irányba nem szavaztak még népszavazáson

Arra a felvetésre, hogy a gyermekvédelmi népszavazás eredménye jogi kötőerővel nem bír, de várható-e, hogy módosítják az erre vonatkozó törvényeket, a miniszter elmondta: A népszavazás eredendő célja az volt, hogy a tavaly meghozott törvény kaphasson védelmet, de nem zárkóznak el további módosításoktól. A politikai eredmény az, hogy soha ennyien egy irányba nem szavaztak még népszavazáson, de a parlament előtt nincs módosításra irányuló javaslat.

Brüsszel a gyermekvédelmi törvény miatt lépett vissza

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, hogy Magyarország azon államok közé tartozik, mely tagállamok között a legnagyobb arányban indít eljárást az OLAF észrevételei után, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság a gyermekvédelmi törvény után lépett vissza a helyreállítási alap aláírásától.

Brüsszel további kérdéseiről többek között elmondta: az egyszereplős közbeszerzések arányát csökkenteni kell, itt 15 százalék alá csökkentést vállaltunk. Vannak még az uniós pénz felhasználását és a bírósági működést, a panasztételi lehetőséget érintő elvárások.

Az OLAF-fal kapcsolatban technikai megoldást ajánlottunk, reméljük, ez megfelel lesz – közölte a miniszter. Az igazságszolgáltatásnál a bírák kirendelésével kapcsolatban voltak észrevételek, ha szükséges, tudunk ezen törvényileg változtatni – fejtette ki Gulyás Gergely.

Az egészségügyi szakdolgozók helyzete kapcsán elmondta: Európában példátlan méretű béremelés volt az orvosok, és igen erős, 72 százalékos emelés az ápolók fizetésemelését illetően, tehát a miniszter nem tart tömeges felmondásoktól.

Az EP baloldali képviselőinek célja lehet, hogy éket verjenek a tagállamok közé

A Hír TV az Alapjogokért Központ elemzéséről kérdezte Gulyás Gergelyt, amely szerint Brüsszel célja éket verni hazánk és Lengyelország közé. A miniszter szerint az uniónak lehetnek olyan intézményei és az Európai Parlamentnek olyan tagjai, akiknek ez céljuk.

A benzinárstop további meghosszabbításának lehetőségét majd június közepén vizsgálja újra a kormány – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az orosz földgáz és kőolaj nélkül egyelőre nincs fűtés és üzemanyag

Arra a kérdésre, mi történik akkor, ha a Gazprom Magyarország felé is leállítja a gázszállítást, Gulyás Gergely leszögezte: egyelőre nincs alternatívája az orosz földgáz és kőolaj kiváltásának. Ha ez nem áll rendelkezésre, nem lesz fűtés, benzin és leáll a gazdaság.

Magyarország viszont nem számít ilyen leállásra, hiszen teljesítjük szerződéses kötelezettségeinket.

Az árstopokról elmondta: valószínűleg az élelmiszerár a kevésbé fog a háború előtti szintjére visszatérni. Júliusban azt kell felülvizsgálni, tartható-e az árstop, ezeket a lehetőségeket 2-3 havonta felül kell vizsgálni.

Ha kell kormányzati segítség lesz a Tungsram dolgozóinak

A Tungsram tömeges leépítéseiről elmondta: a leépített munkavállalóknak szeretnének segítséget, ha kell, kormányzati segítséget nyújtani. A szakszervezetekkel való egyeztetéssel az Innovációs és Technikai Minisztérium, foglalkozik, tette hozzá.

Gulyás Gergely arra a felvetésre, hogy több település, mely Márki-Zay Pétert támogatta, nem nyert pályázatokat, elmondta: a Magyar Falu Programban több mint 90 százalék nyert pályázati pénzeket. A Magyar Falu Programban pártpolitikai szempontok nem érvényesülhetnek – tette hozzá.

Eddig összesen 646 458 ember érkezett hazánkba a háború elől

A TV2 azon kérdésére, mely szerint hány menekült érkezett eddig Ukrajnából, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő pontos számokkal szolgált. Mint mondta: Az elmúlt 24 órában 4290-en érkeztek az ukrán vagy román határon keresztül, tehát eddig összesen 646 458 ember érkezett hazánkba a háború elől annak kirobbanása óta. Eddig menedékkérelmet több mint 18 ezren nyújtottak be és további 107 ezer embernek van ideiglenes tartózkodási engedélye.

Az állam igyekszik segíteni, de az önkormányzatoknak is részt kell vállalni a rezsiárakban

Az Azonnali részéről az önkormányzatok finanszírozásáról kérdezték a minisztert, aki elmondta: a polgármesteri alkalmatlanságának tekintené, ha valamelyik polgármester azt mondaná, túl sok pénz áll rendelkezésükre.

Az önkormányzatokat nyilván nehezen érinti, hogy az intézmények rezsiköltsége megnőtt, az államnak is többet kell fizetnie, de tárgyalni fognak az önkormányzatokkal erről. Gulyás Gergely szerint a rezsiárak emelkedésének egy részét az önkormányzatoknak kell állnia, de az állam igyekszik segítséget adni.

Az Európai Bizottság levelének jogállamiságról szóló kitételeire vonatkozó kérdésekre elmondta: árvíz-, csatorna-, stb ügyekről szól a levél, bár annak mindegyik, kódolt kérdését egyelőre nem ismeri. Nincs akadálya annak, hogy a magyar kormány válaszát nyilvánosságra hozzák.

Az árstopot főleg a nagy, multinacionális cégek szenvedik el

Az élelmiszer-kiskereskedők árstop miatti, esetleges kompenzációjáról elmondta: az intézkedést főleg nagy, multinacionális cégek szenvedik el.

A miniszter nem látta kizártnak, hogy ha egy lengyel kezdeményezés alapján Stop Russia! plakátokat akarnának kitenni, ennek akadálya lenne. Az Oroszország melletti tüntetésről elmondta: a magyar kormány véleménye élesen eltér a tüntetők álláspontjától.

Személyes karrierjére vonatkozó kérdésekre válaszolva elmondta: megtiszteltetés számára a magyar kormány tagjának lenni. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az árstop kivezetésének forgatókönyvét egyelőre nem látjuk előre. Ha az árak visszakorrigálnak a korábbi szintre vagy véget ér a háború, az intézkedés értelmét veszti, de a konfliktus elhúzódásának idejét senki nem látja előre.

Az mfor és a Privátbankár az árstopok kapcsán arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy azok az ellenőrzések milyen eredménnyel zárultak, amelyek azt voltak hivatottak bemutatni, hogy az üzletek kompenzálták-e más termékek emelésével az árstopok miatti kiesést. A miniszter elmondta, hogy a kormánynak csak arra volt lehetősége, hogy az árstopok betartását ellenőrizze, illetve azt, hogy helyettesítő termékek árát indokolatlanul magasan emelik-e, de kevés efféle panasz érkezett.

 A háború előre nem látható körülményeket okozott, de a kormány folytatja eddigi politikáját

Matolcsy György jegybankelnök két éves programterveiről szólva a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: Nagyobb adóreformot nem lát körvonalazódni, de mindenképp tanulmányozni fogják a jegybankelnök javaslatait. A költségvetésről szólva Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a kormány nem gondolkodik megszorításokban. A cél, hogy a 4,9 százalékos hiány tartható legyen, ennek elősegítésére már tavaly decemberben történtek lépések. Ettől függetlenül a háború előre nem látható körülményeket okozott, de a kormány bízik abban, hogy ezeket képes kezelni.

Az NGO-k számára a kormányzat lejáratása a cél

A jogállamisági eljárás és az NGO-k fölvetései közötti összefüggésekről kérdésre válaszolva a politikus elmondta: világossá kell tenni mindenki számára, hogy vannak szervezetek, melyek nem a helyzet objektív bemutatását, hanem a kormányzat lejáratását tűzték ki céljukként.

Vlagyimir Putyin tegnapi bejelentésére, miszerint azok, akik beavatkoznak a háborúba, villámgyors válaszra számíthatnak kitérve arról kérdezték Gulyás Gergelyt, hogy milyen kockázatai lehetnének például a baloldali politikának, melyet Márki-Zay Péter fémjelzett eddig. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy harmadik világháborút senki nem akar, ez a hidegháború évtizedeiben is így volt. A fegyverszállítás kapcsán különböző álláspontok vannak, mi nem szállítunk, a németek véleménye változó, míg mások kiállnak a fegyverszállítás mellett. Abban viszont nincs vita, hogy a közvetlen összeütközést Oroszországgal el kell kerülni. Ezt az Egyesült Államok és a NATO is nyíltan kimondta.

Sajtókérdésre reagálva Gulyás Gergely kifejtette, hogy Bige László ügyében a bíróság döntései, ügymenetei irányadók.

Egyelőre nem tartunk ott, hogy Ukrajna újjáépítéséről beszéljünk – bár már ott tartanánk, tette hozzá.

Az amerikai republikánusok a magyar gyermekvédelmi törvényt követik

A kormány nem lát kivetnivalót abban, hogy az amerikai republikánusokhoz hasonló álláspontot foglal el a gyermekvédelem ügyében. A jogállamiság valóban kardinális ügy, ám amit az Európai Bizottság számon kér, nem megalapozott, s inkább politikai vitákat palástol – válaszolta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely kifejtette, hogy Karácsonyék sajátosan közelítettek a demokráciához azzal, hogy féléves költségvetést fogadtak el abban bízva, hogy kormányváltás lesz. A fővárosnál maradva hozzátette, hogy az autósüldözés új szintre lépett Budapesten.

Megszorításokat a jobboldali kormányok nem szoktak hozni

Az RTL „kiigazítást” firtató kérdésre Gulyás Gergely elmondta: negatív döntéseket, megszorításokat a jobboldali kormányok nem szoktak hozni.

A hiánycél tartásához szükségesek lesznek intézkedések, de ezek nem megszorító jellegűek, a háború hatása a gazdaságra legalább 3 szcenariót követel meg.

Gulyás hangsúlyozta, hogy a paksi atomerőmű és a kormány intézkedései nélkül nem lett volna lehetséges a rezsicsökkentés. A költségvetés egyensúlyát biztosítani kell. Ennek érdekében is szükség lesz kormányzati lépésekre. A kormány célja hogy a magyar családoknak ne kelljen többet fizetni a rezsiért, és hogy a kisvállalkozások megtarthassák versenyelőnyüket.

A falusi csok ügyében nem született egyelőre döntés – közölte Gulyás Gergely.

Ha az eljárást politikai alapon működtetik, akkor bármi lehetséges

A tájékoztató végén az RTL mellett az ATV is kapott lehetőséget egy pluszkérdésre. Az ATV újságírója arról kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy a jogállamisági mechanizmus és a bizottság levelében melyek azok kompromisszumos pontok, illetve abszurditások, melyekre a miniszter utalt korábban.

Gulyás Gergely szerint el lehet fogadni egyes abszurd kéréseket, ha azok nem okoznak kárt. Aki nem veszítette el a racionális ítélőképességét, az pontosan tudja, hogy a bírák felé semmilyen befolyásolási kísérlet nem történt, például ez is egy abszurd pontja a bizottság levelének. Ilyen gyanút egyedül 2006 kapcsán lehetne megfogalmazni.

De ennek az ügynek nincs jelentősége, senki nem akart bírákat befolyásolni, de ha ilyen abszurd igényeket támasztanak, azoknak teljesen készek vagyunk eleget tenni.

Jogi alapon semmilyen módon nem juthat el oda a jogállamisági eljárás, hogy Magyarországot pénzügyi hátrány érje. Ha az eljárást politikai alapon működtetik, akkor bármi lehetséges, de a brüsszeli levél azt mutatja, hogy rövid úton lezáródhatnak az eljárások.

 

Ajánljuk még