logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Még egyeztetni kell Gyurcsánnyal – nem sikerült megállapodni a parlamenti bizottságokról

Nem sikerült megállapodniuk a parlamenti pártoknak arról, milyen arányban osszák el az Országgyűlésben az alelnöki és a bizottsági székeket. A tárgyalás ma volt, de a DK-sok szünetet kértek, hogy egyeztessenek a pártelnökkel, Gyurcsány Ferenccel. Ő ugyanis nem volt ott a tárgyaláson. A fideszes Kocsis Máte arról beszélt, biztos benne, ha majd a fizetésről lesz szó, akkor minden baloldali képviselő jelen lesz. Az új parlament hivatalosan egy hét múlva, jövő hétfőn alakul meg – számolt be az M1 Híradója.

Hétfő délután vették át megbízóleveleiket azok a képviselők, akik pártlistáról mandátumot szereztek az április 3-i országgyűlési választáson, de a múlt heti ünnepélyes átadáson nem voltak ott. A Fidesz–KDNP listáján szereplők közül Halász János és Nacsa Lőrinc vette át most a megbízólevelét. Ugyancsak hétfőn vette át megbízólevelét a Mi Hazánk listavezetője, a baloldal közös listáján szereplők közül pedig többek között Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes és Jakab Péter is.

A valós támogatottságot kérte számon Toroczkai László

Vadai Ágnes (DK) délután az új parlament megalakulását előkészítő tárgyaláson is részt vett. Az egyeztetésen minden parlamentbe jutó párt képviseltette magát. Arról kell most dönteniük, hogy milyen arányban osszák el az Országgyűlés alelnöki és a bizottságok tisztségeit.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke azt mondta: úgy tartanák igazságosnak, ha a pártok valós támogatottsága számítana. „Természetesen nem lehet egyenlő pártként tekinteni mondjuk a Párbeszédre és a Mi Hazánk Mozgalomra, hiszen a Párbeszéd önállóan valószínűleg nem tudna elindulni a választásokon, és ezért volt lehetősége ezeknek a pártoknak arra, a Jobbiktól a DK-n, a Párbeszéden és a többieken keresztül, hogy közös listán induljanak. Alapvetően a vita az ebből indult, hogy hogyan tekintsünk a pártokra” – közölte Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke.

Szünetet kért az ellenzék

Kocsis Máté, Fidesz frakcióvezetője a tárgyalás után arról beszélt: a tervek szerint a bizottságok száma nem változik majd az előző ciklushoz képest, a következő négy évben is 15 parlamenti bizottság lesz, és ezek neve sem változik. Megállapodás azonban hétfőn nem született, az ellenzék ugyanis szünetet kért.

„A DK képviselői legalább háromszor elmondták, hogy nekik ezt le kell egyeztetniük. Talán érdemes lett volna annak idejönni, akivel le kell egyeztetni. Nem volt itt Gyurcsány Ferenc, tehát most egy Gyurcsány Ferenccel való egyeztetés zajlik, ha jól értem” – mondta.

A Momentum is jelen volt, bár listavezetője azt írta, nem lesz jelen

Kocsis Máté szerint az alelnöki, a bizottsági elnöki és a bizottsági helyekről az ellenzéki pártoknak maguk közt kell megegyezniük, a listás eredmény figyelembevételével. Kocsis Máté kiemelte, hogy a mostani egyeztetésen minden ellenzéki párt jelen volt, beleértve azt a Momentumot is, amelynek listavezetője még hétfő délután is arról írt az interneten, hogy a jelenlegi keretek közt nem vesz részt a parlament alakuló ülésén, és nem lesz tagja az új Országgyűlésnek.

„Olyan pártok, amelyek a nyilvánosság előtt, önök előtt azt hangoztatják, hogy nem vesznek részt a parlament alakuló ülésen, azok azért a bizottsági helyek elosztására eljöttek, nehogy baj legyen. Hitelességi kérdésként fogom föl, de ez legyen az ő problémájuk. Mindenesetre, amikor a betöltendő pozíciókról, a megkereshető pénzről van szó, akkor azért legyenek nyugodtak, teljes volt a baloldali létszám a mostani értekezleten” – tette hozzá a Fidesz frakcióvezetője.

A baloldal egyik képviselője sem nyilatkozott az M1 tudósítójának

A megbeszélésen jelen lévő baloldali pártok egyik képviselője sem tartott tájékoztatót, és egyikük sem nyilatkozott az M1 jelen lévő tudósítójának. A tárgyalást szerdán folytatják. A parlament alakuló ülése jövő hétfőn lesz.

 

Ajánljuk még