logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Itthon is érezték a boszniai földrengést

| Szerző: hirado.hu
Nem csak a műszerek mutatták ki itthon a boszniai földrengést, hanem többen érezték is, főként Baranyában, ahonnan nagyjából 400-450 kilométerre volt az epicentrum. Némi ijedtséget okozott a rengés Pécs és Komló környékén, de a többség átaludta. Károkat sehonnan nem jelentettek – számolt be az M1 Híradója.

A beérkezett adatokat vizsgálja ELKH FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa. Még a hazai mérőállomások is észlelték a bosznia-hercegovinai földrengésrengést.

23 után 7 perccel jelent meg az 5,4-es erősségű rengésnek a jele.

Bár előre jelezni nem lehet, de az adatok kiértékelése is különösen fontos egy-egy földrengés után – mondta a szakember az M1 Híradójának.

„A földrengéseket nem lehet előre jelezni de ezekből a rengésekből és az azt követő utórengésekből földrengés veszélyeztetettséget tudunk becsülni ami a lakosság biztonságérzetét is nagyban segítheti” – hangsúlyozta  Kalmár Dániel szeizmológus.

A földrengést a Magyarországon élők egy része is érezte. Ezek a grafikonok a dél-dunántúli országrész lökéseinek erősségét mutatják. Károkról ugyanakkor nem érkezett bejelentés.

Komlón leginkább a magasabb épületek lakói érezték a földmozgást. Sokan csak napközben értesültek arról, hogy valójában mi történt.

A baranyai megyeszékhelyen is főként az emeletes házak lakói érezhették a mozgást. Mivel hazánkban csak rövid ideig tartott és minimális erejű volt a rengés, ezért kevesen vették észre.

A katasztrófa sújtotta területeken gyakran nemzetközi segítségre van szükség a károk elhárításához. Bosznia-Hercegovinából egyelőre nem érkezett hivatalos kérés, a magyar speciális alakulat azonban készen áll, ha szükség lenne rájuk. Korábban többször vettek már részt mentési munkálatokban földrengések helyszínén.

Dóka Imre, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője elmondta, hogy a Hunor hivatásos mentőszervezete Budapesten belül 3 órán belül, vidéki városokban pedig 8 órán belül megtudja nyújtani a segítségnyújtást.

A földrengést szinte az egész Balkánon érezték, Zágrábtól Belgrádon át egészen az észak-macedóniai Szkopjéig.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2 millió forintos gyorssegélyt ajánlott fel a boszniai földrengés károsultjainak. Ezen kívül humanitárius szakértőket küldenek a helyszínre, akik hétfőn bekapcsolódnak a károk felmérésébe.

Ajánljuk még