logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Koncertet adott a Kodály Vonósnégyes ukrajnai menekülteknek és az őket segítőknek

Koncertet adott a Kodály Vonósnégyes ukrajnai menekülteknek és az őket a BOK-csarnokban segítő hivatalos szervek, valamint a hat nagy karitatív szervezet munkatársainak pénteken.

A fővárosi BOK-csarnokban tartott eseményen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke emlékeztetett arra, hogy a háború kezdete óta csaknem 650 ezer ember érkezett Ukrajnából Magyarországra Kárpátalja felől és Románián keresztül.

Közülük több mint 300 ezer embernek segítettek a hazai karitatív szervezetek, a BOK-csarnokban pedig már körülbelül 25 ezer menekült fordult meg az elmúlt egy hónapban – tette hozzá Soltész Miklós.

A hatalmas tömeg Magyarországon megnyugvásra lelt és segítséget kapott az elmúlt két hónapban – fogalmazott az államtitkár, aki felidézte, hogy ennek a segítségnyújtásnak több része is volt. Elsőként kialakították a határmenti segítségnyújtó pontokat, március 21. óta pedig a fővárosi BOK-csarnokban is rendezett körülmények között tudnak segítséget nyújtani a karitatív szervezetek és a civil szervezetek a menekülteknek.

A BOK-csarnokban a hat nagy karitatív szervezet, a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai folyamatosan jelen vannak a nap 24 órájában – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Az államtitkár hozzátette, hogy a koncert révén a segítséget nyújtó hivatalos szervek – a kormányhivatal, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a honvédség –, valamint a karitatív és a civil szervezetek munkatársainak erőfeszítéseit szeretnék megköszönni, akik már több mint egy hónapja segítenek a BOK-csarnokban az ukrajnai menekülteknek.

A budapesti helyszínen olyan profi segítségnyújtás zajlik, amely a nemzetközi szervezetek, így az ENSZ különböző szervezetei, a nagykövetek, a diplomáciai testületek munkatársai részéről is elismerést vált ki – hangsúlyozta Soltész Miklós.

Az idén március 15-én Kossuth-díjjal kitüntetett Kodály Vonósnégyes tagjai – Falvay Attila (hegedű), Bangó Ferenc (hegedű), Tuska Zoltán (brácsa), valamint Éder György (cselló) – Wolfgang Amadeus Mozarttól a D-dúr vonósnégyes KV 499 négy tételét adta elő.

 

Ajánljuk még