logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

DK-s politikus: Gyurcsánynak kellene mennie? Ugye, viccelnek?

| Szerző: hirado.hu
Viccnek is rossz, hogy Gyurcsány Ferenc visszavonuljon – ezt párttársa, a parlamentbe ismét bekerülő Gréczy Zsolt írta a közösségi oldalán. A választási vereség után hiába vetették fel többen is, hogy a bukás miatt a pártvezetőknek le kellene mondaniuk, erre Gyurcsány Ferenc nem hajlandó, ő ugyanis Márki-Zay Pétert tartja felelősnek.

„Gyurcsánynak kellene mennie? Ugye, viccelnek? ” – a parlamentbe ismét bekerülő DK-s Gréczy Zsolt mindezt Instagram-oldalán azoknak üzente, akik a baloldal újabb választási bukása miatt a pártelnök távozását sürgetik. Gréczy azzal érvelt, hogy ma a DK adja a legtöbb EP-képviselőt, a legerősebb fővárosi és a legnagyobb parlamenti frakciót.

A régi-új parlamenti képviselő a Facebookon is védelmébe vette főnökét. Ott azonban egy sporthasonlattal élve – és egyértelműen Márki-Zay Péterre utalva – a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjét tette felelőssé a kudarcért. Azt írta: „Ha a 4×100-as váltó csalódást okoz és lecsúszik a dobogóról, nem a legjobb időt úszó versenyzőt cserélik le, hanem (…) a szövetségi kapitány (…), bocsánatot kér és távozik.”

„Megfontolom… Megfontoltam. Nem!” – Gyurcsány Ferenc korábban saját híveinek és a baloldalnak is üzent, amikor egy DK-s rendezvényen bejelentette: választási vereség ide vagy oda, nem mond le. Helyette az első pillanattól kezdve Márki-Zay Pétert okolta a választási vereségért, amit a hódmezővásárhelyi polgármester sem hagyott szó nélkül.

„…egy bolsevik pártban elég utasítani a főnöknek, hogy most őt kell támadni, és mindenki ráugrik…

– nyilatkozta Márki-Zay Péter.

A hatpárti koalíció volt miniszterelnökjelöltje egy hete az M1 48 perc című műsorában megismételte, hogy szerinte árulók voltak az összefogás tagjai között, és a politikusi gárda néhány tagja taszította a szavazókat.

„Én azt kértem, hogy ezt vegyék figyelembe, és ne azt, hogy milyen emberek vannak ott, meg Gyurcsány is ott van, vagy bármi hasonló” – mondta Márki-Zay.

„A baloldal rossz stratégiája miatt felelőst kerestek, ebben pedig Gyurcsány Ferenc járt az élen, amikor kapitánynak nevezte ki Márki-Zay Pétert”

– állapította meg Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója ugyancsak az M1 elemző műsorában. Kifejtette, hogy „Gyurcsány Ferenc ebben nagyon ügyes volt, ugye neki van egy ilyen machiavellista rutinja, ugyanis, amikor Márki-Zayt ő kapitánynak nevezte, ezzel ki is jelölte vezetőként. Nyilván ő volt ugye a második forduló győztese, tehát ő csak egy olyan nevet adott neki, amivel közérthetőbbé tette a felelősségét is, hiszen a kapitánynak a felelőssége sokkal közérthetőbb, mint egy listavezetőnek a felelőssége, ami inkább politikai”.

Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója úgy vélte, hogy Márki-Zay Péter nem dolgozta fel az országos politikával járó felelősséget. Mint mondta: „…neki nincs tapasztalata, tehát ő ebben zöldfülű.”

De Gyurcsány Ferenc politikai szerepét is megkérdőjelezte a volt SZDSZ-elnök: „Gyurcsány Ferenc régóta ott van az ellenzéki oldalon. Bizonyos szempontból megkerülhetetlen – sokak számára –, de azt gondolom, hogy megkerülendő fél, ha úgy tetszik, mert addig az ellenzék nem fog ötről a hatra jutni, amíg ezt a kérdést nem fogja megoldani. Azt meg másképpen nem tudja megoldani, mint úgy, hogy világossá teszi, Gyurcsány Ferenccel nem lehet elérni a sikert.

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter egyformán felelős

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter egyformán felelős a baloldal választási kudarcáért – ez derül ki a Nézőpont Intézet legutóbbi kutatásából. A választók mintegy 57 százaléka úgy véli: a hatpárti koalíció vereségéért mindkét politikus egyaránt okolható. A felmérésből az is látszik, hogy a megkérdezettek szerint a két politikus személye inkább felelős a bukásért, mint az, hogy az ellenzéki pártok együtt indultak a választáson.

A címlapfotón Gréczy Zsolt DK-s parlamenti képviselő.

Ajánljuk még