logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nincs menekvés: top 50-es körözött bűnözőket fogtak el a rendőrség fejvadászai

Egyetlen nap alatt három, a körözöttek top 50-es listáján szereplő bűnözőt is elfogtak a rendőrök Budapesten. Mindhármukat erőszakos bűncselekmények miatt jogerősen elítélték, de nem vonultak be a börtönbe a büntetés letöltésére. A Budapesti Rendőr-főkapitányság fejvadászai tavaly ezernél is több bujkáló bűnözőt, illetve eltűnt személyt találtak meg – számolt be az M1 Híradó.

Feszítő-vágó segítségével nyitották ki a tűzoltók tavaly novemberben annak a belvárosi lakásnak az ajtaját, ahol egy öt éve körözött csaló bujkált. A férfi rejtekhelyét pár nappal korábban derítették fel a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) célkörözési osztályának munkatársai.

A fejvadászok naponta átlagosan három körözött bűnözőt fognak el Budapesten.

Múlt hét szerdán is hárman akadtak rendőrkézre, és mindannyian rajta voltak a körözöttek top 50-es listáján.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság célkörözési nyomozói egy 33 és egy 32 éves férfit fogtak el, akik ellen körözés volt érvényben. Őket Budapest különböző kerületeiben, egy bérelt lakásban fogták el. A 32 éves férfi elfogásakor a lakásban tartózkodott annak 28 éves barátnője is, ellene is körözés volt érvényben, így őt is elfogták és előállították” – közölte Csécsi Soma, a BRFK szóvivője.

A két férfit és a nőt azért körözték, mert nem vonultak be a börtönbe testi sértés, rablás, illetve kifosztás miatt kiszabott öt és hat év közötti büntetéseik letöltésére. Bérces László ügyvéd az M1-nek azt mondta, hogy önmagában nem bűncselekmény, ha valaki nem tesz eleget a behívónak, viszont így akár évekkel több időt tölthet rács mögött.

Ilyen esetben, hogyha önhibájából nem tesz eleget a bevonulásnak, akkor a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből kizáratja magát” – magyarázta.

A rendőrség 2019 januárjában megújította az internetes körözési oldalát. A Police.hu-n elérhető 50-es toplistára a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői, a bűnszervezetek tagjai és a visszaesők mellett már azok is felkerülnek, akik ötnél több bűncselekményt követtek el, vagy nem vonultak be a börtönbe öt évnél hosszabb büntetésük letöltésére.

A BRFK fejvadászai 2019-ben 460, 2020-ban 830, tavaly pedig már ezernél is több bujkáló, illetve eltűnés miatt körözött bűnözőt találtak meg.

A rendőrség az országban ma 13 ezer elfogatóparancs alapján kilencezer embert köröz. Közülük kétezret a bíróság, háromszázat pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve az ügyészség szeretne látni.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még