logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jónak lenni jó! – Mentőautót és orvosi segédeszközöket juttatott Ukrajnába a Kárpátok Alapítvány

| Szerző: hirado.hu
A közmédia is részt vesz a menekülteket segítő összefogásban, rendkívüli Jónak lenni jó! műsorsorozat indult. Rendkívüli Jónak lenni jó! – Magyarország összefog a Kossuth Rádió Napközben című műsorában, minden hétköznap 10:15-től. Az április 21-i adásban Bata Boglárka, a Kárpátok Alapítvány igazgatója beszélt kezdeményezésükről, melynek segítésével mentőautót és nagy értékű orvosi eszközöket juttattak el Ukrajnába.
A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza:

Mentőautót és gyógyászati segédeszközöket vásárolt a Kárpátok Alapítvány adományokból, hogy segítse az Ukrajnában dúló háború áldozatait. Három nap alatt több, mint 9 millió forintot gyűjtöttek össze magánszemélyek, cégek támogatásával, és rendkívül nagy értékű orvosi eszközökkel szerelték fel az autót.

Bata Boglárka, a Kárpátok Alapítvány igazgatója elmondta, a kezdeményezés egy tragikus eseményt követően fogalmazódott meg az alapítvány önkénteseiben.

Két gyerek veszítette életét Ukrajnában a frontvonalhoz közel pár hete, amikor is egy rakétatámadás következtében súlyosan megsérültek, és sajnos hiába ültette őket autóba egy orvos és száguldott velük a közeli kórházba, már nem érték el a célt. Ugyanis a háború következtében Ukrajnában nincsen elegendő mentőautó, orvos és egészségügyi személyzet, orvosi eszközök, kötszerek, gyógyszerek. Ekkor fogalmazódott meg az önkéntesekben, hogy pénzadományt gyűjtenek egy mentőautóra minden szükséges eszközzel és felszereléssel együtt.

Nagyon sok tárgyi adományt kaptunk, másrészt pedig pénzbeni adományt, ezekből szereltük fel a mentőautó” –  mondta Bata Boglárka, majd ismertette, milyen eszközöket szállítanak ki Ukrajnába.

„Betegőrző monitor, defibrillátor, lélegeztetőgép tartozékokkal, légző maszkok gyermekeknek és felnőtteknek,  különböző monitorok, infúziós folyadékok, fecskendők, vércukorszint ellenőrző, vérnyomásmérő, kötszerek. Olyan eszközökkel került felszerelésre az autó, amik az életmentéshez feltétlenül szükségesek” – sorolta az igazgató, hozzátéve, hogy minden olyan intézménybe szeretnének eljuttatni eszközöket, ahol szükség van ezekre az életmentéshez.

„Rengeteg szervezet és személy segítette az akciónk sikerét, volt, aki felmatricázta a mentőautót, volt, aki az adminisztrációban, fordításban vagy az orvosi eszközök kiválogatásában segített” – írták a Facebook-oldalukon közzétett bejegyzésben.

Kapcsolódó tartalom

A bajba jutott családoknak a 1357-es nemzeti segélyvonalon bárki segíthet. Egy hívás vagy SMS 500 forintos támogatást jelent. Továbbá várják a szállásra és ellátásra vonatkozó felajánlásokat a jonaklennijo@mtva.hu e-mail-címre.

Ajánljuk még