logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Mutatjuk, hogy kik kapják Dobrev Klára és Karácsony Gergely országgyűlési mandátumát

Két országos listás mandátum kiadásáról döntött szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A tavaszi parlamenti választáson a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd országos listájának 2. helyén mandátumot szerző Dobrev Klára április 19-én lemondott képviselői helyéről.

A jogszabály szerint a listán szerzett mandátum megüresedése esetén a jelölőszervezet nevezheti meg, kinek kéri kiadni a mandátumot. A közös pártlistát állító jelölőszervezetek Gyurcsány Ferencet, mint a DK törvényes képviselőjét hatalmazták meg, hogy bejelentse, kinek kéri a mandátum kiadását, ő pedig a közös pártlista 50. helyén szereplő Bakos Bernadett-tet jelentette be a megüresedett mandátum betöltésére.

Bakos Bernadett, az LMP politikusa (Fotó: Bakos Bernadett/Facebook)

Karácsony Gergely szintén az ellenzéki összefogás listájáról, annak 3. helyén szerzett mandátumot, de április 19-én ő is lemondott. A közös pártlistát állító jelölőszervezetek Karácsony Gergelyt, a Párbeszéd Magyarországért Párt törvényes képviselőjét hatalmazták meg a mandátumot szerző jelölt bejelentésére, ő pedig a lista 57. helyén szereplő Szabó Rebekának kérte a mandátum kiadását.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Mivel a bejelentések megfeleltek a törvényi előírásoknak, az NVB kiadta a két képviselőnek a mandátumot. Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ajánljuk még