logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egymásra mutogatnak a baloldalon, azonban a választók úgy gondolják Gyurcsány és Márki-Zay egyformán felelnek a történelmi vereségért

Egyformán felelős Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc a baloldal történelmi kudarcáért – ez derül ki a Nézőpont Intézet friss felméréséből. A szavazók csaknem háromötöde szerint mindkét politikus okolható, de egy ötös skálán a felelősség mértékét Gyurcsány Ferenc esetében még a baloldali választók is nagyobbnak ítélték. A volt miniszterelnök már a választás éjszakáján Márki- Zay Pétert hibáztatta a bukásért, a hódmezővásárhelyi polgármester pedig azt mondta: tudta, hogy Gyurcsány Ferenc rá akarja tolni a felelősséget – számoltak be az M1 Híradója.

Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter egyformán felelős a baloldal választási kudarcáért – derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából. A választók mintegy 57 százaléka ugyanis úgy véli: a baloldali bukásért mindkét politikus egyaránt okolható. A felmérésből az is látszik, hogy a szavazók szerint a két politikus személye inkább felelős a bukásért, mint az, hogy az ellenzéki pártok együtt indultak a választáson.

A Nézőpont Intézet egy ötös skálán azt is vizsgálta, hogy a választók szerint mekkora felelőssége van a két politikusnak abban, hogy elvesztették a választást. Kiderült, hogy ebben még a baloldali választók is inkább Gyurcsány Ferencet tartják hibásnak, mint a hódmezővásárhelyi polgármestert.

A baloldali táboron belüli feszültségre utal, hogy még a saját szavazóik egyharmada is felelősnek tartja a két politikus valamelyikét – értékelte a kutatás eredményét a Magyar Nemzet.

Gyurcsány Ferenc már a választás éjszakáján Márki-Zay Pétert jelölte meg a kudarc okozójának. A DK elnöke úgy fogalmazott: „tudjuk, hogy egy bolsevik pártban elég utasítani a főnöknek, hogy most őt kell támadni, és mindenki ráugrik”.

Márki-Zay Péter pedig azzal hárított, hogy a DK bolsevik párt, Gyurcsány Ferenc pedig uszító. Márki-Zay Péter azt mondta: tudta, hogy Gyurcsány Ferenc rá tolja majd a felelősséget.

Gyurcsány Ferenc részéről azt előre lehetett tudni, hogy őneki az első dolga az lesz, hogy bennem találja meg a felelősét ennek a kudarcnak” – fogalmazott Márki-Zay Péter.

Gyurcsány Ferenc a választási bukás után nyíltan beszélt arról, hogy ő mindig is tudta: Márki-Zay Péter vesztésre volt ítélve.

Abban a szerepben, amiben volt a mi jelöltünk, valójában az előválasztás második fordulójának győzelmet hirdető éjszakáján a későbbi győzelmi esélynek túlnyomó részét már elvesztette” – mondta a Demokratikus Koalíció elnöke.

Márki-Zay Péter szerint azonban az ellenzéki politikusi gárda néhány tagja taszította a szavazókat, köztük például Gyurcsány Ferenc is.

Márki-Zay Péter úgy fogalmazott: „Én azt kértem, hogy ezt vegyék figyelembe, és ne azt, hogy milyen emberek ott vannak, meg Gyurcsány is ott van, vagy bármi hasonló, nem, ez egy új, teljesen önálló entitás lett volna és ehhez kértük a bizalmat, nem a szövetségesekhez”.

Gyurcsány Ferenc azonban abban látja a siker kulcsát, ha minél többen Gyurcsányok lesznek a baloldalon. Majd Márki-Zay Péterre is utalva hozzátette: ez sosem volt választás kérdése.

A volt miniszterelnök egyértelművé tette: a baloldalon mostantól az egyetlen lehetőség csak ő és a DK. Ő szabja meg az irányt, amihez csak csatlakozni lehet, beleszólni nem.

A XXI. Század Intézet elemzője az M1-en arról beszélt: Gyurcsány Ferenc célja, hogy maga alá hajtsa a baloldalt, ezzel pedig tovább erősítse pozícióját az ellenzéki összefogásban.

Nagy Ervin elmondta: „Szerintem egyértelmű volt az üzenet: ő egy olyan összefogást képzel el, amelyben az ő helyzete megkérdőjelezhetetlen, sőt azok a pártok, amelyek megkérdőjelezik az ő vezető pozícióját, vagy megkérdőjelezik azt, hogy a Demokratikus Koalíció és ő a legerősebb, azoknak nincs helye ebben az összefogásban”.

Az elemző hozzátette: Gyurcsány Ferenc mindent megtesz annak érdekében, hogy előnyére fordítsa a mostani helyzetet, ezzel pedig bebiztosítsa vezető pozícióját a baloldalon.

Ajánljuk még