logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A baloldali összefogás újabb politikusa sürgetett magyar fegyverszállítást Ukrajnának

| Szerző: hirado.hu
A baloldali összefogás újabb politikusa sürgetett magyar fegyverszállítást Ukrajnának: ezúttal a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Tordai Bence írt arról a közösségi oldalán, hogy a legfőbb ideje, hogy Magyarország is megkezdje a direkt fegyverszállításokat.

Márki-Zay Péter az elmúlt hetekben többször is beszélt arról, hogy szerinte Magyarországnak állást kell foglalnia Ukrajna mellett, és volt olyan interjú is, amiben a katonai segítségnyújtást sem zárta ki.

A választás után a köztévé 48 perc című műsorában viszont már arról beszélt: vereségük egyik oka szerinte az volt, hogy folyamatosan cáfolniuk kellett, a baloldal fegyvereket és katonákat küldene Ukrajnába.

A csütörtöki stúdióbeszélgetést követően azonban 24 óra sem telt el és Tordai Bence máris rácáfolt a hódmezővásárhelyi polgármester állításaira.

A párbeszédes politikus a katinyi mártírok emlékművénél tett tisztelgő látogatása apropóján ugyanis arról értekezett közösségi oldalán, hogy a béke, a biztonság és az igazság érdekében azonnal fegyvert szállítana Ukrajnába. Szó szerint a következőket írta: „…itt lenne a legfőbb ideje, hogy Magyarország is megkezdje a direkt fegyverszállításokat, és végrehajtsa a szankciókat…”

Miközben a Fidesz-KDNP stratégiai nyugalmat hirdetett és kizárta, hogy Magyarország területén fegyverszállítmányok haladjanak át, addig a hazai baloldal a háború februári kirobbanása óta a Tordai Bence által is megfogalmazott lépéseket követeli a kormánytól.

Először Gyurcsány Ferenc volt honvédelmi minisztere, Juhász Ferenc sürgette, hogy hazánk lőszerekkel lássa el az ukránokat, majd a DK-s Rónai Sándor sajnálkozott amiatt, hegy erre a kormány nem hajlandó.

„Nagyon sajnálom a magyar kormány tegnapi bejelentését, miszerint mi nem segítünk 100 százalékig, hiszen más uniós tagállamok például fegyverek szállításával segítenek” – mondta Rónai Sándor európai parlamenti képviselő.

A momentumos Cseh Katalin egy márciusi videójában kampányolt a fegyverszállítás mellett.

„Egyértelmű, hogy a NATO-nak segítenie kell Ukrajnának avval, hogy megkapják azokat a fegyvereket, amivel meg tudják vívni ezt a háborút”

– mondta.

A Jobbik alelnöke, Potocskáné Kőrösi Anita egy utcafórumon kardoskodott amellett, hogy magyar katonák vonuljanak az ukrajnai frontra.

 „Nem a gyerekeinket meg az unokáinkat akarjuk a háborúba küldeni, hanem azokat a NATO-szerződés szerinti sorá… vagy milyen… hadköteles… hivatásos katonát, akinek ez a dolga”

– érvelt az alelnök.

Az LMP-sek közül Kendernay János fogalmazta meg, hogy támogatja Márki-Zay Péter álláspontját, miszerint fegyvereket is lehet küldeni Ukrajnába.

Ajánljuk még