logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ma éjjel érkezik az év első látványos meteorraja – Égi jelenségek áprilisban

| Szerző: hirado.hu
Jön az év első jelentősebb meteorraja, sorba állnak hajnalban a bolygók, április 16-án pedig telihold lesz megfigyelhető.

Az év első jelentős meteorraja – amelyet ráadásul kellemesebb körülmények közt figyelhetünk meg – a Lyridák, április 15-29 közt aktív – számol be a National Geographic.

A raj maximumára 66,5 százalékos holdfény mellett, április 21-22-én éjjel kerül sor, és bár a radiáns már este 10 felé a horizont felett lesz, igazán jó meteorhullásra csak az éjszaka második felében, a hajnal előtti órákban lehet számítani.

A radiáns a keleti égen, a Lant (Lyra) csillagkép legfényesebb csillaga, a Vega közelében van, de meteor az égen bárhol megjelenhet, így a megfigyeléshez inkább a legkevésbé fényszennyezett égrészt érdemes figyelni.

A maximum idején, a hajnal előtti időszakban óránként 15 meteor figyelhető meg e rajból.

Ugyanekkor viszont már aktív lesz az Éta Aquaridák raja is, amely majd csak májusban éri el a csúcsát, ám, ha olyan gyors meteor látható hajnalban, amely a délkeleti horizonttól, a Szaturnusz közeléből indul, akkor az ebbe az utóbbi rajba tartozhat. A Lyridák esetében érdemes megvárni azt, míg pirkadni kezd, ugyanis nem ritkák a fényes rajtagok, amelyek már pirosló horizont felett is szépen látszanak.

Ha ön városi környezetben él, legjobb kilátás érdekében érdemes egy olyan helyre autózni, amely kevésbé fényszennyezett, ahol nem zavaróak a városi fények.

Keressen egy szabad, nyitott területet, ahonnan szabad kilátás nyílik az égre. Adjon körülbelül 20-30 percet a szemének – anélkül, hogy a telefonjába vagy más elektronikai eszközeibe nézne –, hogy alkalmazkodjon a sötétséghez, így a meteorok könnyebben észlelhetők.

Telihold április 16-án

A telihold a keleti határ közelében 19:07-kor kel, ez napnyugta előtt 15 perccel lesz, így egyszerre láthatjuk az égen a Hold és a Nap korongját. Budapesten 19:18, nyugaton pedig 19:28 a holdkelte ideje. A telihold alacsonyan jár az égi útján ebben az időszakban.

Hajnali bolygósorakozó


Április második felében már a Jupiter is látható, s vele kiegészülten a hajnali égen négy fényes bolygó sorakozója figyelhető meg. Ehhez 5 óra után kicsivel kell kitekinteni a keleti-délkeleti horizontra, ám jó rálátás kell, mivel a Jupiter még nagyon alacsonyan jár.

A bolygók sorrendje: Jupiter, Vénusz, Mars, Szaturnusz lesz, és napról-napra egyre korábban figyelhetők meg. Mivel már nagyon hamar világosodik, nincs túl sok idő a megfigyelésre.

Ajánljuk még