logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarországon a legalacsonyabb a földgáz ára az Európai Unióban

| Szerző: hirado.hu
A rezsicsökkentésnek köszönhetően márciusban Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Az európai átlagárak az áram esetében 60 százalékkal, a gáz esetében több, mint négyszer magasabbak a hazai tarifáknál.

Megjelent a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) márciusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata. A földgáz átlagára márciusban Budapesten 2,81 eurócent/kWh volt, ami a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb.

A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A vizsgálat adatai alapján kiszámított végfelhasználói árinformációk szerint márciusban is Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók.

A MEKH márciusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint Budapesten a lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia átlagára 10,41 eurócent/kWh volt, amely a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. A 27 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági villamosenergia-árak átlaga januárban 25,55 eurócent/kWh volt, azaz a magyar fogyasztók 60 százalékkal fizettek kevesebbet az áramért az uniós átlagnál.

A lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. március

A lakossági fogyasztók villamos energia átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. március. Forrás: mekh.hu

Márciusban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakosság által fizetendő villamosenergia-árak. Amszterdamban a januári 30,06 eurócent/kWh-ról 53,27 eurócent/kWh-ra nőtt az ár, ami csaknem 77,2 százalékos növekedés. Madridban 19,9%-os, Prágában 5,2%-os, Varsóban 1,2%-os lakossági villamosenergiaár-növekedést regisztráltak.

2022 márciusában Budapesten a földgáz lakossági átlagára 2,81 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legolcsóbb. Hazánkban az előző hónaphoz képest történt csekély árváltozást az EUR/HUF árfolyam változása okozta.

Ezzel szemben a 24 uniós tagállam fővárosában fizetendő lakossági földgázárak átlaga márciusban 11,64 eurócent/kWh volt, ami több mint négyszerese a magyar árnak.  A januári árakhoz viszonyítva Amszterdamban 41,22 százalékkal nőtt, Berlinben és Stockholmban stagnált a lakossági földgáz ára.

A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. március

A lakossági fogyasztók földgáz átlagárai euróban (eurócent/kWh) 2022. március. Forrás: mekh.hu

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamos energia – és földgáz árát jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben.

A jövedelemarányos energiakiadások tekintetében Magyarország – Luxemburg és Írország után – a harmadik helyen áll – erre már Hortay Olivér, a Századvég Gazdaságkutató energiapolitika üzletágának vezetője hívta fel a figyelmet közösségi oldalán.

 

A MEKH havonta megjelenő ár-összehasonlító jelentései a Statisztika rovatban érhetők el.


Módszertani háttér: Az alkalmazott módszertan szerint az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által megbízott cég, a finn VaasaETT az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságainak adatait felhasználva gyűjti össze a végfelhasználói árinformációkat. A vizsgálat a 27 európai uniós főváros, valamint Belgrád és London áradatait hasonlítja össze. A vizsgált fogyasztók a fővárosok átlagfogyasztói, vagyis az egyes fővárosokra jellemző átlagos fogyasztási mennyiséggel és jellemzőkkel rendelkező fogyasztók. A módszertan szerint a végső ár a területi inkumbens szolgáltató standard és a versenypiaci ajánlata, valamint a legfőbb versenytárs ajánlatának részesedésekkel súlyozott átlagából alakul ki.

 

Ajánljuk még