logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kirándulástippek a húsvéti hosszú hétvégére

| Szerző: hirado.hu
Palócföldre egész évben érdemes ellátogatni, de a húsvéti ünnepek kifejezetten egyedülálló lehetőségeket, programokat kínálnak Nógrád-megyében. Budapesttől mindössze egy órányira található Hollókő, Ipolytarnóc és Szentkút, ahol húsvéti fesztivállal, geológiai túrákkal és lelkigyakorlattal várják a kirándulókat.

 

Húsvéti fesztivál, vödrös locsolkodás Hollókőn

A hollókői néptánccsoport tagjai palóc népviseletben locsolkodnak a hollókői ófaluban tartott sajtórendezvényen 2021. április 1-jén. A településen a járványügyi helyzet miatt nem rendezik meg a húsvéti fesztivált (Fotó: MTI/Komka Péter)

A húsvét fővárosába, Hollókőre nemcsak a hagyományos locsolkodás miatt érdemes ellátogatni, hanem a gazdag folklórprogram, a palóc gasztronómia, a koncertek, valamint a családi és gyerekprogramok miatt is. Ráadásul a falut éppen 35 éve választotta az UNESCO a világörökség részének, emiatt a húsvéti fesztivál még több alkalmat kínál az ünneplésre április 15 és 18. között. Ahogy közeledik az ünnep a lányok már kinézik az udvar legszebb tyúkját, és különleges étrenddel dédelgetik, hogy minél gömbölyűbb tojásokat tojjanak. A fiúk pedig ezalatt nagyapjuktól örökölt vödrüket tisztogatják, fényesítik, hogy húsvét hétfőn az övék legyen a legpontosabb célzó eszköz széles e hazában. Mert a vödör avatatlan kézben fegyver, de a hollókőiek kezében művészetté válik. Igen, itt még mindig vödörrel locsolnak.

Bővebb információ ide kattintva érhető el. 

Tematikus túrák, előadások az ősmaradványoknál

(Fotó: Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület)

A 4 napos húsvéti ünnepre összetett program-kavalkáddal készül az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület. Április 15-én a Lombkorona ösvény Tuzson-tornyánál a tojásrakó madárvilágra kitekintéssel nyitja meg eseménysorozatát a magyar „Miocén Park”. Április 16-án tematikus túra indul a geológiai tanösvényen, majd másnap a Lombkorona kávézó cápás tavacskája mellett az ősóceánra, az egykori tengerelöntésekre, a Pannon-tóra és a Kárpát-medencei vizekre emlékeznek, palóc húsvéti ételek kíséretében. Végül pedig az ünnep utolsó napján egy Húsvéti Miocén túrán lehet részt venni.

Bővebb információ ide kattintva érhető el. 

Szentkúton lelkigyakorlat segíti az ünnepi ráhangolódást

(Fotó: Szentkút)

Magyarország egyik legismertebb, csodatételeiről híres zarándokhelyén, Mátraverebély-Szentkúton elcsendesedésre és a húsvét mélyebb megélésére ad lehetőséget a ferencesek által szervezett lelkigyakorlat, április 14 és 17. között, amely a húsvéti szent háromnap (nagycsütörtök, nagypéntek és a húsvéti vigília) liturgiáját kíséri. A részvétel bentlakásos formában is lehetséges. A szertartásokba való bekapcsolódást az egyik ferences atya kommentárjai segítik.

Bővebb információ ide kattintva érthető el.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Férfiak vödörből vízzel locsolnak meg egy fiatal nőt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark skanzenjében 2013. április 1-jén, húsvéthétfőn.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Életre kelnek a húsvéti hagyományok, változatos programok várják a látogatókat az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban “rügyfakasztó vasárnap” és “vízbevető hétfőn”.  Az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvénye kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást ígér, felejthetetlen környezetben.

A skanzen utcáján sétálva, a portákra betérve a látogatók megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A malom mellett Paprikajancsi csúzlizdája és Kádár Ferkó fotószínháza fogadja az arra járókat. A Szeri Gyógynövényházban teakóstoló és gyógynövény-kvíz várja a látogatókat. A Nomád Parkban 10. századi tevékenységeket próbálhatnak ki a vendégek: lőhetnek íjjal, emellett lesz nemezelés és szalagszövés is. A lovaspályán megismerhetik a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait.

A Puszta Háza kiállításaival a természet értékeit tárja az érdeklődők elé, a madármegfigyelési nap keretében madárgyűrűzésen vehetnek részt a vendégek, vasárnap délelőtt pedig Puskás József természetfotóból nyílik tárlat Pixelbe zárt Dél-Alföld címmel. A Hungarikum tárházban a szegedi halasbicskáról és a késesmesterségről látható kiállítás. Húsvét hétfő délelőttjén tojást kereshetnek a gyerekek a skanzenben, ahol a déli harangszó után az Ányási kápolnánál Antal Imre plébános a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást. Ezt az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi, a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a skanzen házainál a lányokat.

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Húsvéti gyerekprogramokat tartanak a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben

Jobbról a Planetárium, balról a Zsolnay kisasszonyok tere a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben 2014. április 24-én. A Magyar Értéktár 2014 januárjában hat elemmel bővült ki, közte a Zsolnay Kulturális Negyeddel.
(MTI Fotó: Sóki Tamás)

Április 18-án, húsvét hétfőn a kultnegyed E78-as koncerttermében Ringatóval várják a legkisebbeket. A három év alattiaknak szóló játékos, énekes foglalkozás üzenete, hogy mindenki képes énekelni, szabadon játszani gyermekével, ez pedig segíti a korai kötődés kialakulását, megalapozza a stabil szülő-gyermek kapcsolatot. Később a nagyobbak igazi tejcsokoládé tojást festhetnek meg fehér csokival, de ezen a napon is lesz hagyományos tojásírás viasszal, utána pedig a család minden tagja részt vehet egy közös zenés foglalkozáson. A nap zárásaként 16.30-tól a Röppentő, azaz Villuth András gyerekzenekarának húsvéti-tavaszváró koncertje hallható.

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Ajánljuk még