logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyermekvédelmi népszavazás: a Kúria érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Háttér Társaság jogorvoslati kérelmét

A Kúria érdemi vizsgálat nélkül elutasította a Háttér Társaság felülvizsgálati kérelmét, amit a szervezet azért nyújtott be, mert a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hárommillió forintra bírságolta a gyermekvédelmi népszavazáson érvénytelen voksolásra buzdítás miatt.

Az NVB egy kifogás nyomán eljárva megállapította, a Háttér Társaság megsértette a választási eljárási törvény jóhiszemű és rendeltetésszer joggyakorlásra vonatkozó előírását, amikor érvénytelen szavazásra buzdított a népszavazáson.

Az NVB szerint a népszavazási kampány nem irányulhat az érvénytelen szavazásra való buzdításra, „mert az nemcsak szétfeszíti, hanem át is töri a közvetlen hatalomgyakorlás alkotmányos célját és a mögötte meghúzódó jogalkotói akaratot”.

A testület szerint az érvénytelen szavazásra buzdítás ezért visszaélésszerű joggyakorlásnak minősül, a Háttér Társaságot pedig hárommillió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A szervezet bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, ebben arra hivatkoztak, a népszavazási kampánytevékenység rendeltetésével egyáltalán nem ellentétes, ha az a választópolgár által jogszerűen leadható érvénytelen szavazatra buzdít, ezért az érvénytelen szavazat leadására buzdító tevékenység sem volt ellentétes a népszavazási kampány rendeltetésével.

A Kúria a felülvizsgálati kérelmet szerdán érdemi vizsgálat nélkül elutasította, arra hivatkozva, hogy a kérelmező szervezet az alaptörvényi összefüggések megjelölésén túl formálisan utal ugyan arra, hogy az NVB a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét megsértve állapította meg jogsértést, azonban azzal kapcsolatosan az érdemi érvelést nem tartalmazott a beadvány, nem jelölte meg, milyen konkrét összefüggések alapján jogsértő az NVB határozata.

A Kúria döntése jogerős.

Ajánljuk még