logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Agrárminisztérium: A környezetvédelem alapfeltétele a gazdasági fejlődésnek

A környezetvédelem nem gátja, sokkal inkább alapfeltétele a gazdasági fejlődésnek, a jólét fenntartásának – mondta Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A projektzáró eseményen a Közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok című projektet mutatták be.

Balczó Bertalan rámutatott: jól működő ökoszisztéma nélkül nincs biztonságos élelmiszerellátás, tiszta ivóvíz és levegő, kevésbé lehet megelőzni a járványokat, természeti katasztrófákat.

Sik András, a Lechner Tudásközpont Térbeli Szolgáltatások Igazgatóságának vezetője ismertette:

a bemutatott projekt segít megérteni a természetes élőhelyeket érő fenyegetéseket, és közelebb visz a lehetséges megoldásokhoz.

Erre álláspontja szerint egyre nagyobb szükség lesz, hiszen ezeket a területeket a települések terjeszkedése és a földművelés egyszerre fenyegeti.

A zöld infrastruktúrák feltérképezése például településrendezési tervekhez járulhat hozzá, Magyarország tájtípusainak felmérése pedig a tájépítészek, területrendezési szakemberek munkáját segítheti – tette hozzá.

Török Katalin, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyéni érdekek gyakran ellentétesek a természetvédelmi szempontokkal, a természeti és társadalmi rendszerek közötti feszültségek hosszú távú megoldást igényelnek.

A környezetet ma már nem elég pusztán megóvni, sok helyen vissza kell állítani a korábbi állapotokat, és mérsékelni kell az egyre nagyobb „földhasználati éhséget” – fogalmazott.

A Közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok című projekt megvalósítása 2017 októberében kezdődött el a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) keretében.

A több mint 1 milliárd forintos támogatás kedvezményezettje az Agrárminisztérium.

A pályázati konzorcium tagja az Ökológiai Kutatóközpont, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézet, az Agrárgazdasági Kutatóintézet, a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft., valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság – olvasható a projekt honlapján, a termeszetem.hu oldalon.

Ajánljuk még