logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A legmagasabb technikai szintet képviselő önjáró löveget mutatott be a kormánybiztos

| Szerző: hirado.hu
A Rheinmetall HX-3 önjáró löveget dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos mutatta be.

A kormánybiztos a Facebookon közzétett videójában hangsúlyozta: a HX-3 a német hadiipar egyik legmodernebb fejlesztése.

A 155 milliméteres HX3-asok fontosabb paramétereit ismertetve kiemelte: „a fegyverrendszer egy 8×8-as, illetve 10×10-es teherautóplatformra épített, 155 milliméteres önjáró löveg. L55-ös fegyverrendszerét L60-asra cserélik, az intelligens lőszerek hatótávolsága 82-85 kilométer, amely jelentősen felülmúlja a szomszédunkban dúló háborúban az oroszok átal használt hasonló jellegű tüzérségi eszközök lőtávolságát”.

Hivatalos látogatáson járt a németországi Rheinmetall üzemben a Magyar Honvédség parancsnoka

A Rheinmetall 2021 májusban mutatta be a HX3-at, ahogyan ismertetőjükben fogalmaznak, „a világszerte kipróbált és tesztelt HX nehéz tehergépjárművek családjának legújabb generációját”. A katonai teherautó tervezésekor jobb védelemre, jobb mobilitásra, még magasabb vezetési kényelemre, valamint új digitális interfész architektúra kialakítására törekedtek. Megjegyezték, a nemzetközi HX-felhasználó nemzetek körébe Németország, Nagy-Britannia, Ausztrália, Új-Zéland és Ausztria – és a jelen videó ismeretében már Magyarország is beletartozik.

Múlt héten háromnapos hivatalos látogatáson vett részt Németországban dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy – számol be róla a honvedelem.hu. A Magyar Honvédség parancsnokát fogadta Eberhard Zorn vezérezredes, a Bundeswehr főszemlélője, akivel aktuális biztonságpolitikai kérdésekről egyeztettek. A látogatáson részt vett dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is.

Németországi útja során a Magyar Honvédség parancsnoka és a kormánybiztos megtekintette a németországi Rheinmetall Hadiüzemet, ahol Alexander Sagel, a Rheinmetall fegyver- és lőszerosztály vezetője és Paul Walf, a Rheinmetall közép-európai koordinátora fogadta őket. A látogatás során bemutatták a gyártási munkafolyamatokat, valamint a gyártásban lévő, már hazánk számára készülő eszközöket.

Világszínvonalú fejlesztések Zalaegerszegen

Palkovics László márciusban közölte, hogy világszínvonalú fejlesztéseket jelent Zalaegerszegen a Rheinmetall harcjárműgyára és a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya, amelyek együttesen több mint 100 milliárd forint értékű beruházással valósultak meg.

Az innovációs és technológiai miniszter kiemelte, hogy a high-tech gyártási és kutatás-fejlesztési kapacitások bővítése megalapozza Magyarországon a tudásalapú gazdaság megerősítését és megteremti a fenntartható növekedés feltételeit. A versenyképes kutatási infrastruktúráknak és a köréjük épülő innovációs ökoszisztémáknak köszönhetően hazánk európai szinten is élenjáró szerepet tölthet be a korszakváltó technológiák meghonosításában

Nyitókép: High-tech Force Facebook oldal

Ajánljuk még