logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szijjártó Péter elárulta, hogy mi az orosz gáz kifizetésre a technikai megoldás

| Szerző: hirado.hu
Megvan a megoldás, amellyel Magyarország nem sért semmilyen uniós szankciós intézkedést, és mégis biztosítani tudja az ország földgázellátásának biztonságát – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az uniós tagországok külügyminiszterei ülésének szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: Magyarország nem engedi meg senkinek sem, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg.
„Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából semmilyen kompromisszumra nem vagyunk hajlandóak” – fogalmazott a miniszter, majd hozzátette: a kőolaj- és földgázimportra vonatkozó szankciók a magyar gazdaságot leállítanák, aránytalan károkat okoznának Magyarország számára.

Nyolc és félmilliárd köbméter gázt importálunk évente Oroszországból és naponta körülbelül húszezer tonna kőolaj érkezik. Amíg valaki nem tudja azt mondani, hogy ezt tudja biztosítani, addig világossá kell tenni, hogy Magyarország energiaellátásának biztonságában semmilyen kompromisszumra nem vagyunk hajlandóak.

A hétvégén a médiában elég komoly vita folyt a földgázért rubelben való fizetésének kérdésében. Szijjártó Péter elmondta, hogy erre meg van a megoldás, mellyel nem sértünk semmilyen szankciós intézkedést, ám mégis biztosítjuk Magyarország földgáz-ellátásának biztonságát.

A technikai részleteket éppen most dolgozza ki az MVM leányvállalata, a CEEnergy és a Gazprom leányvállalata, a Gazprom Export. A helyzet ugyanis az, hogy a Magyarországra irányuló, Oroszországból induló földgázszállításról ez a két vállalat kötött szerződést – magyarázta a külügyminiszter.

Majd hozzátette, hogy ez a két cég kétoldalú megállapodást kötött, és ebben a szerződésben az Európai Unió semmilyen módon nem vett részt, és mivel az összes többi ország, akinek van szerződése ez ügyben az oroszokkal – minden bizonnyal másfajta szerződést kötött –, ezért mi semmilyen szükségét nem látjuk annak, hogy az Európai Unió bármilyen közös fellépést, vagy koordinált pozíciót hozzon létre ebben a kérdésben.

Szijjártó Péter jelezte, hogy a tavaly megkötött szerződésben is kikötésre került az a lehetőség, hogy a fizetés tekintetében át lehet térni más pénznemre az euróhoz képest.

A technikai megoldás úgy néz ki, hogy az MVM leányvállalata, a CEEnergy két számlát hoz létre a Gazprom Banknál, amely bank nincsen szankciós listán, egy euró-számlát, és egy rubel-számlát, és euróban fizet a Gazprom Banknak, a Gazprom Bank konvertálja a befizetett eurót rubelre, amely kerül továbbításra a Gazprom Exportnak

– fejtette ki Szijjártó Péter.

Majd hozzátette: „Tehát mi euróban fizetünk, az eurónak a konvertálását a Gazprom Bank végzi, és ez az összeg kerül kifizetésre a Gazprom Exportnak”.

Ez a megoldás semmilyen szankciós intézkedést nem sért, mégis olyan módon teljesíti a kifizetést, amely a szállító új igényeinek megfelel.

Ajánljuk még