logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kis léleksimogató az ukrán menekült kicsiknek: Olyan mesekönyvet vehettek át, ami bátor gyermekekről szól

Újabb tízezer menekült érkezett egy nap alatt Ukrajnából Magyarországra. A határon segítségpontokon várják őket, ahol ételt, italt, pihenési lehetőséget, a továbbutazáshoz pedig információkat kapnak. A már korábban hozzánk menekült ukrán gyerekek pedig hétfőn ukrán nyelven megjelent mesekönyvet és húsvéti ajándékcsomagokat kaptak az Országos Széchényi Könyvtárban – hangzott el az M1 Híradójában.

Különleges könyvbemutató, különleges vendégekkel. Az Országos Széchényi Könyvtárban a Ribizli a világ végén című mesekönyvet vehették át az Ukrajnából menekült gyermekek. A kötetben anyanyelvükre fordított népmesék olvashatók.

Nagyon szeretem a meséket, általában nagymamám, anyukám és a nővérem szokott nekem meséket olvasni. Ezek nagyon érdekes dolgokról szólnak és szeretem a szép képeket is, amik a mesék mellett vannak” – mondta egy 8 éves menekültkislány.

A könyvtár főigazgatója szerint

a gyermekek a legkiszolgáltatottabbak, legvédtelenebbek a háborús helyzetben, ezért szeretnének számukra lelki és szellemi táplálékot nyújtani egy olyan könyvvel, amely a bátor gyermekekről szól.

„Olyan gyerekekről szól, akik bátorságukkal, bölcsességükkel emelkednek ki társaik közül. Bízom benne, hogy a meséket szívesen olvassák a betűket már ismerők és hasonlóan szívesen hallgatják majd a kisebbek is szüleik, nagyszüleik, testvéreik jóvoltából” – hangsúlyozta Rózsa Dávid az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója.

A Széchényi Könyvtár, kormányzati hozzájárulással, több támogatóval együttműködve egy hét alatt 1500 mesekönyvet nyomtatott. Ezeket menekültszállásokon, a BOK csarnokban, valamint azokban az iskolákban osztják majd szét, ahol a menekült gyerekek hétvégenként tanulnak.

„A gyerekek szenvedik meg talán a legjobban ezt a kegyetlen történetet és nekik van szükségük arra, hogy úgymond a régi világukból valamit visszakapjanak és a mesék, azok segítenek abban, hogy a gyermek gyermek maradjon és gyermek létét megélhesse” – fogalmazott Fürjes Zoltán helyettes államtitkár.

Magyarországon mindenki úgy segít, ahogy tud.

Eddig 570 ezer Ukrajnából érkező gyermek és felnőtt kapott támogatást. A segítségpontokon éjjel-nappal várják őket és azonnal ellátást kapnak.

Beregsurányba hétfő délelőtt 160-an érkeztek, délutánra pedig teljesen megtelt a segítségpont. A menekültek többsége Harkiv megyéből jött. „Több bomba esett le az udvarunkra, szerencsére a házunkat nem találták el. Próbáltunk elrejtőzni, a gyerekeket a saját testünkkel védtük” – mondta egy ukrán édesanya.

A segítségpontokon ételt, italt, pihenési lehetőséget, a továbbutazáshoz pedig információkat kapnak a menekültek. Emellett

a segélyszervezetek munkatársai lelki támogatást nyújtanak. Azt tapasztalják, hogy egyre többen érkeznek komoly traumával.

„Mutogatják a fotóikat a saját házaikról, amik már porig vannak rombolva, beszámolnak hozzátartozóikról, akiket lelőttek, vagy a bombázások során életüket vesztették közvetlenül azelőtt, hogy elindultak. Ráadásul így, hogy egyszerre sokan szoktak érkezni, akár száz-százötvenen, így valóban ez emberpróbáló, hogy lelkileg is gondozásba vegyük őket” – ismertette Vándor Attila a Magyar Máltai szeretetszolgálat ügyeleti vezetője.

Vasárnap az Országos Rendőr-főkapitányság adatai szerint több mint tízezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából. Közülük a hatóság 1212 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. A végleges okmányokért nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot.

Ajánljuk még